ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Заглядаючи вглиб Юпітера: апарат NASA “Юнона” склав першу тривимірну мапу атмосфери планети-гіганта

Этот текст также доступен на русском языке

Нові дані, отримані зондом “Юнона”, дозволяють заглянути глибоко під хмари газового гіганта.

Складене зображення Юпітера. Зліва – фотографія в інфрачервоному діапазоні, праворуч – у видимому. Характерні “смуги” гіганта утворені кліматичним шаром атмосфери, в якому формуються хмари. Джерело: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/NASA/ESA, M.H. Wong and I. de Pater (UC Berkeley) et al.

Свої знахідки дослідники виклали у кількох статтях, опублікованих 28 жовтня у журналі Science, а також виданнях Journal of Geophysical Research: Planets та Geophysical Research Letters.

Раніше “Юнона” здивувала нас, показавши, що атмосферні феномени Юпітера можуть опускатися набагато нижче, ніж ми думали. Тепер, складаючи всі ці розрізнені факти в єдину картину, ми починаємо дійсно розуміти, як працює жорстока, проте прекрасна атмосфера цієї планети – у трьох вимірах.

Скотт Болтон, науковий керівник місії “Юнона” та головний автор статті про глибину штормів Юпітера

Найважливішим інструментом у дослідженнях став мікрохвильовий радіометр апарату (MWR), що надав вченим змогу пробитися крізь зовнішній шар хмар Юпітера та вивчити структуру його знаменитих штормів. Виявилося, що зверху, де щільність атмосфери нижча, циклони тепліші; знизу, зі збільшенням густини, температура знижується. З антициклонами, що обертаються у зворотний бік, все навпаки: вони тепліші знизу й холодніші зверху.

Також з’ясувалося, що висота штормів сильно перевищує всі попередні оцінки: деякі з них сягають 100 кілометрів у “глибину” під хмарами, а всім відома Велика Червона Пляма – аж 350. Останню цифру вдалося отримати завдяки вимірюванню найслабкіших (до 0,01 міліметра в секунду) змін у швидкості “Юнони” під час низького прольоту над хмарами. Це стало доказом того, що територія, що її займають шторми, зовсім не обмежена регіонами утворення хмар.

Не обділили увагою вчені та інші відомі юпітеріанські явища: характерні світлі “зони” та темні “пояси” хмар. Раніше дані, зібрані “Юноною”, показали, що вітри, які розділяють ці пояси, сягають 3200 кілометрів углиб атмосфери. Механізм їх формування весь цей час залишався загадкою, однак у нових спостереженнях MWR може міститися підказка: атмосферний аміак підіймається й опускається разом із цими потоками.

Прослідкувавши за циркуляцією аміаку, ми виявили як у південній, так і в північній півкулі циркуляційні комірки, які за своєю природою схожі на так звані “Комірки Феррела”, що формують клімат на Землі. Однак у той час, як у нас на півкулю припадає один осередок, на Юпітері їх увосьмеро більше, і кожна з них більша за земну у 30 разів.

Керен Дьюер, провідна авторка статті про циркуляційні осередки на Юпітері.

На думку дослідників, приблизно в 65 кілометрах під хмарами смуги змінюються: якщо на великій глибині темні пояси в мікрохвильовому діапазоні яскравіші за сусідні світлі зони, то вище – навпаки. Таке явище – різкий перепад температур між двома шарами – спостерігається й у земних океанах.

Нарешті, ще одне відкриття стосувалося полярних циклонів газового гіганта: “Юнона” довела, що вони практично не змінюють свого розташування. Крім цього, як і урагани на Землі, циклони рухаються до полярних регіонів, але їх відштовхують інші, що знаходяться в центрі кожного з полюсів.

37

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати коментарі, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Корисний Джеф Бізнес
Вечность назад

Гадаю, треба дуже добре знатися на Юпітері, аби скласти цю мозаїку у себе в голові до купи. Ну, от щоб уявити схематично, про що свідчать ті цифри і ефекти. З мене поганий юпітеролог. Я так і не зібрав мозаїку

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.