ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

У Boeing активно готуються до квітневого запуску космічного корабля Starliner

Этот текст также доступен на русском языке
Пілотований транспортний корабель Boeing CST-100 Starliner у Космічному центрі ім. Джона Кеннеді в процесі підготовки до заправлення перед його запуском у квітні цього року. Зображення: NASA

Підготовка до першого польоту космічного корабля CST-100 Starliner йде за графіком: як стверджують представники Boeing та NASA, апарат буде готовий до запуску на Міжнародну космічну станцію у квітні цього року.

Під час місії Crew Flight Test Starliner доставить на МКС астронавтів Бутча Вілмора та Сані Вільямс, після чого сам повернеться на Землю. Це має стати останнім випробуванням корабля перед початком його експлуатації Управлінням.

Стів Стіч, керівник програми Commercial Crew, у розмові з журналістами запевнив, що команди Boeing та NASA завершили підготовку до місії на 80 відсотків. За його словами, наступним важливим кроком буде заправлення апарата паливом. Це рішення має бути затверджено на початку березня, не раніше як за 60 днів до запуску.

Таке 60-денне вікно – один із заходів, яких вжила Boeing для зменшення ризику хімічної реакції палива з вологою в повітрі, адже цей процес може спричинити корозію клапанів силової установки корабля. Саме це відбулося під час спроби запуску Starliner у серпні 2021-го року, що змусило відкласти початок тестової місії OFT-2.

Проте в компанії визнають, що такі заходи є лише тимчасовим рішенням: як каже Марк Наппі, керівник програми Starliner, «це добре спрацювало під час OFT-2», і для CFT було розроблено «вдосконалену» версію цього підходу. Довгострокове рішення – а саме, перепроєктування силової установки – ще не готове, але точно буде втілено перед першою чи другою «повноцінною» місією апарата.

Команди також завершують роботу над несправностями, які було виявлено в процесі OFT-2. За словами Наппі, єдиною серйозною проблемою досі залишається вихід з ладу двигунів системи орбітального маневрування і контролю орієнтацією (OMAC) в службовому модулі. Оскільки цей компонент скидається перед входженням в атмосферу, інженерам довелося працювати лише на основі телеметрії та тестів, без доступу до несправного обладнання. Зараз обидві сторони аналізують результати додаткових випробувань, проведених раніше цього місяця.

Ще однією складністю є щільний графік польотів на МКС: інші місії регулярно використовують два стикувальні вузли, доступні для кораблів програми Commercial Crew. 26 лютого на станцію відправиться місія SpaceX Crew-6, зайнявши один із вузлів; другий звільниться лише 12 квітня після відстикування SpaceX CRS-27. Саме цим вузлом скористається Starliner. Це означає, що команді доведеться тісно стежити за погодою та іншими факторами, що можуть затримати запуск.

Проте й це не все: компанія ULA, чий носій Atlas 5 має вивести Starliner у космос, водночас готується до першого польоту своєї нової ракети Vulcan Centaur. Наппі стверджує, що запуск CFT у середині-кінці квітня є вигідним компромісом з пріоритетами ULA.

Нарешті, навіть всередині NASA погляди щодо місії не є однозначними. За словами голови Консультативної групи з аерокосмічної безпеки Патриції Сандерс, керівництво програми Commercial Crew не погоджується з командою Управління, відповідальною за роботу на МКС, щодо безпеки Starliner: «З урахуванням того, що серед спільноти NASA існують розбіжні погляди щодо загроз для екіпажу, асоційованих із кораблем, ми дуже зацікавлені в тому, щоб дізнатися більше про процес їхнього оцінювання». Вона каже, що це охоплює й те, які ризики будуть прийнятні для CFT порівняно з місіями, що відбудуться після сертифікації апарату.

Процедури аналізу ризиків на МКС дійсно відрізняються від тих, що застосовуються у Commercial Crew Program. Тоді як перша фокусується на джерелах небезпеки під час перебування на станції – наприклад, надійності батарей – друга робить акцент на ризиках для екіпажу, переважно під час запуску та посадки.

Проте обидві команди діють разом у вирішенні цього питання: «Ми працюємо пліч-о-пліч з Commercial Crew Program, і їхні вимоги мало чим відрізняються від наших», – Джефф Аренд, керівник інженерного відділу програми МКС у NASA.

Джерело

23

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 1 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.