ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Вчені виявили, що генетично модифікований рис може рости у марсіанському ґрунті

Этот текст также доступен на русском языке
Фото: Pixabay | CC0 Public Domain

У книзі Енді Вейра «Марсіанин» головний герой намагається вижити на Марсі, вирощуючи картоплю. Нове дослідження, проведене командою вчених з Університету Арканзасу, пропонує альтернативний варіант – рис.

Роль марсіанського ґрунту в дослідженні виконав розроблений у NASA матеріал Mojave Mars Simulant (MMS), в основі якого лежить багатий на базальт ґрунт із пустелі Мохаве.

Команда вирощувала три види рису – один дикий і два генетично модифіковані, стійкі до посухи та солоности. Усі три варіанти проросли в штучному марсіанському ґрунті, але виявилися менш розвиненими, ніж їхні аналоги в земному. Заміна всього чверті марсіанського ґрунту на земний призвела до значно кращих результатів.

Потім науковці додали в ґрунт перхлоратні солі – токсичні для рослин сполуки, присутні на Червоній планеті. За концентрації в 1 грам на кілограм лише модифіковані види рису змогли прорости та пустити коріння. Утричі більшу концентрацію перхлоратів не витримав жоден із видів.

Перхлорати є однією з найбільших перешкод до вирощування рослин на Марсі, тому отримані командою результати є чималим кроком до колонізації Червоної планети. Однак їхні знахідки можуть стати в пригоді ще й в особливо несприятливих регіонах Землі.

У майбутньому дослідники планують експериментувати із матеріалами, що точніше повторюють склад марсіанського ґрунту, та з більш стійкими видами рису, а також мають намір повністю відтворити умови на поверхні Червоної планети, включно з температурою та складом атмосфери.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

23

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 6 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Зворушливий Стармен
Вечность назад

А генетично модіфіковані люди зможуть все!

Сумний Джеф Бізнес
Вечность назад

Можливо на Марсі є «нормальні» ґрунти, які більше підходять для агрокультур, звісно що треба вже готувати насіння для тих умов. І як співали колись що там будуть яблуні квітнути)

Злий Вернер фон Браун
Вечность назад

бо що таке той грунт? Інертний в біосенсі твердий субстрат (базальт), засмічений солями. Вимити шкідливі солі, додати корисних і мікроелементів-добрив. І має все рости. Хоча, я не мічуринець, так бачу агросвіт

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.