ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Вчені розжалували екзопланету, названу на честь світу зі всесвіту «Стартрек»

Этот текст также доступен на русском языке
Планета 40 Ерідана А b у поданні художника. Зображення: Don Davis | University of Florida

У 2018 році астрономи оголосили про відкриття екзопланети на орбіті навколо зірки 40 Ерідана А. Новина одразу привернула увагу фанатів легендарного всесвіту «Стартрек»: саме з цієї системи був родом один із головних персонажів оригінального серіалу, Спок. Кам’яниста суперземля 40 Eri b добре підходила на роль його рідної планети Вулкан.

На жаль, нове дослідження ставить під сумнів існування світу. Команда вчених провела аналіз 53 зоряних систем, у яких підозрюють наявність екзопланет, з метою «відфільтрувати» цілі для майбутніх детальних спостережень NASA – і з’ясувала, що те, що раніше прийняли за планету 40 Eri b, насправді є лише артефактом активності її зірки.

Річ у тім, що для виявлення світу вчені використовували метод радіальних швидкостей. Він полягає в тому, щоб вловити невеликі коливання траєкторії руху зірки під дією гравітаційного впливу планети. Їх, своєю чергою, можна засікти зі зміни спектра випромінювання світила. Однак у цьому випадку, як виявилося, спектр 40 Eri A змінювався через активність на її поверхні – а період обертання передбачуваної планети насправді є періодом обертання зірки навколо осі.

Замість Вулкана дослідження відкрило два нових кандидати в екзопланети, а також уточнило орбітальні параметри багатьох інших систем.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

8

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 3 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.