ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Стартап Apex залучає високоризикові інвестиції у масове виробництво невеликих супутникових платформ

Этот текст также доступен на русском языке
Супутникова платформа Aries компанії Apex повинна вміщувати до 94 кг корисного навантаження. Зображення: Apex

24 жовтня лос-анджелеська компанія Apex оголосила, що їй вдалося залучити перший внесок розміром 7,5 мільйонів доларів від венчурного капіталу фірми Andreessen Horowitz. У торгах також брали участь такі фонди, як XYZ, J2, Lux Capital та Village Global.

Apex планує вийти на ринок виробництва супутників із платформою під назвою Aries, яка важить 103 кілограми та може нести на собі корисне навантаження масою до 94 кілограмів. Вони будуть застосовуватися у низці місій, як-от спостереження Землі та забезпечення зв’язку.

Ієн Сіннамон, співзасновник та виконавчий директор стартапу, каже, що супутниковим платформам бракує тих інновацій, які існують в інших частинах космічної галузі. На його думку, самі платформи є запізнілою ідеєю, оскільки компанії більше концентруються на корисних навантаженнях. Також, за його словами, Apex бачить Aries як стандартизовану платформу, яку можна виробляти у великих обсягах, а також  налаштовувати так само, як звичайний автомобіль. Корисні навантаження, які вимагатимуть точної координації, зможуть використовувати реакційні системи вищого класу, а ті, які потребуватимуть маневрування, – більшу рушійну установку.

Без необхідності редизайну платформи,  ми б могли просто змінювати складові частини. Це зробило б її дійсно більш швидкою, а також мінімізувало б кількість “одноразових проектувань”, які будуть потрібні щоразу, коли нова конфігурація буде сходити з конвеєра.

Ієн Сіннамон, виконавчий директор Apex

Наразі компанія вже стикається з конкуренцією з двох боків. З одного – є інші виробники , які створюють невеликі супутникові платформи, як-от Millennium Space Systems, Terran Orbital and York Space Systems. З іншого боку – це великі корпорації , що виготовляють такі платформи для себе, наприклад, SpaceX для Starlink та Amazon для майбутнього угруповання Project Kuiper.

Сіннамон наголосив, що платформи від Apex відрізнятимуться від інших тим, що будуть зосереджуватися здебільшого на комерційних замовленнях, тоді як конкуренти співпрацюють із великими корпораціями на кшталт Space Development Agency та інших державних організацій. Окрім того, Сіннамон не назвав клієнтів, яких їм вдалось залучити.

Ми дуже зосереджені на “масштабованому” комерційному аспекті. Нинішні виробники супутникових платформ не виготовляють їх у тій кількості, у якій плануємо ми. Ми ведемо тривалі дискусії з багатьма клієнтами – із тими, хто створює власні супутники, та з тими, хто працює з іншими виробниками.

За словами виконавчого директора, можливість виготовляти супутникові платформи у великих масштабах є дуже важливою для майбутнього перебування людства в космосі. Apex планує представити першу супутникову платформу у 2023 році, а ще п’ять – у 2024, збільшивши у 2026 виробництво до сотні таких на рік.

Джерело

11

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 3 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.