ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

NASA оголосило про початок нової стадії конкурсу на розробку ядерного ракетного двигуна

Этот текст также доступен на русском языке
2

NASA разом з Міністерством енергетики США ведуть ініціативу з розробки ядерної силової установки для космічних апаратів — більш ефективної альтернативи хімічним двигунам, що зможе значно полегшити дослідження Марсу та інших планет Сонячної системи.

Концепт космічного апарату з ядерним ракетним двигуном.
Credit: NASA

У пресрелізі від 13-го липня стверджується, що Агенція через Національну лабораторію Айдахо (Idaho National Laboratory, INL) укладе контракт з трьома приватними компаніями по п’ять мільйонів доларів кожен. Компаніям дадуть 12 місяців на розробку концепту ядерного реактора для майбутнього двигуна, після чого INL оцінить результати та надасть NASA свої рекомендації.

“Завдяки спільній праці уряду та приватних компаній, США просуває вперед розробку ядерних космічних силових установок, — каже помічник адміністратора Відділу космічних технологій NASA Джим Рейтер. — Ці контракти — важливий крок до реальних реакторних установок, що одного дня відправлять нас до нових дивовижних відкриттів”.

Компанії, які було обрано NASA та Міністерством енергетики:

  • BWX Technologies, Inc з Вірджинії. Розробка проходитиме у партнерстві з Lockheed Martin;
  • General Atomics Electromagnetic Systems of San Diego — їм допоможуть X-energy LLC та Aerojet Rocketdyne;
  • Ultra Safe Nuclear Technologies of Seattle — разом з Ultra Safe Nuclear Corporation, Blue Origin, General Electric Hitachi Nuclear Energy, General Electric Research, Framatome і Materion.

За словами NASA, як паливо реактори використовуватимуть високопробний низькозбагачений уран.

Ядерну енергію давно вже використовують у космосі, проте не в таких двигунах. Ровери Curiosity та Perseverance, а також апарати Voyager 1 та 2 енергією забезпечує РІТЕГ — радіоізотопний термоелектричний генератор. На відміну від ядерних силових установок, де паливо, що нагрівається до надвисоких температур за допомогою реактора, викидається з сопла і створює реактивну тягу, в РІТЕГах тепло від ядерних реакцій перетворюється напряму на електроенергію.

Водночас з розробкою двигунів, на яких людство дістанеться Марса, NASA працює над ядерним джерелом енергії для використання на поверхні Червоної планети. Роботу над цим проєктом також планують віддати у руки Міненергетики та IDL, що організують конкурс серед приватних представників галузі на розробку системи потужністю в 10 кіловатів. Переможців згодом планують протестувати на поверхні Місяця.

Про історію та напрацювання однієї з компаній, що бере участь в ініціативі, X-energy, є стаття у нас на сайті (російською).

Також є матеріал (російською) про будову РІТЕГ та їх переваги над ядерними реакторами.

Більше про інноваційні розробки NASA можна прочитати у відповідному розділі офіційного сайту.

Джерело: NASA

27

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 57 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Зоряний Спок
Вечность назад

> По словам NASA, детища компаний будут использовать в качестве топлива низкообогащённый уран. Это ставит крест на возможности использования данных разработок в реальных космических полётах. > В качестве топлива в ядерных реакторах используется лишь высокообогащенный уран-235. (c) Принципы, касающиеся использования ядерных источников энергии в космическом пространстве Мне неизвестны достоверные причины такого ограничения, но как физик-ядерщик могу предположить, что они связаны с безопасностью отработанного топлива: если мы используем почти чистый уран-235, то отработанное топливо состоит из него же (а уран-235 имеет очень низкую радиационную опасность) и осколков деления, которые хоть и обладают огромной радиационной опасностью изначально, но быстро распадаются, а потому уже через тысячу лет отработанное топливо становится почти полностью безопасным. Если же мы используем низкообогащённый или, тем более, природный уран, то в отработанном топливе содержится огромное количество плутония (смесь самых разных его изотопов), америция и прочих трансуранов. Такое отработанное топливо сохраняет опасность уже сотни тысяч лет. Мы можем более или менее достоверно предсказать траекторию движения космического аппарата на тысячу лет вперёд. По крайней мере предсказать, упадёт он на Землю за это время или нет. Если же речь идёт о сотнях тысяч лет, то такой прогноз уже невозможен, а потому нельзя гарантировать безопасность запущенного сейчас аппарата для будущих поколений. Если аппарат, допустим, летит в один конец на Юпитер, и там по прилёту сбрасывается на планету, то безопасность, казалось бы, гарантирована. Но на самом деле аппарат может сломаться ещё до того, как долетит до Юпитера, и остаться на эллиптической орбите вокруг Солнца, пересекающей орбиту Земли... Поэтому применение в космосе урана низкого обогащения в любом случае опасно, и ООН его запрещает.

Марнотратна Аліса Селезньова
Вечность назад

Именно межорбитальные корабли оснащённые ЯРД станут рабочей лошадкой на межпланетных маршрутах. Ну, или как вариант можно просто стыковать ядерный бустер к кораблю класса Старшип.

Заздрісна Гвін Шотвелл
Вечность назад

Крутая новость. Ядерная энергия в космосе принесёт немало пользы однозначно. И интересно узнать хотя бы примерные сроки, когда мы увидим прототип на орбите. Роскосмос со своей ЯЭДУ давно возится тоже. Будет крутой век космических технологий.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.