ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Одразу декілька країн розробляють власні місяцеходи. Які та навіщо?

Этот текст также доступен на русском языке
1

26-го травня космічні агенції Японії і Канади оголосили про свої плани у наступні декілька років відправити маленькі ровери на поверхню Місяця. Того ж дня Lockheed Martin заявила про партнерство з General Motors – компанії разом розроблятимуть ровер для участі у конкурсі за програмою Артеміда. Розгляньмо детальніше, чим саме планують займатися держави, агенції та компанії.

Японія

Японська агенція, JAXA, працює з декількома японськими компаніями над маленьким місяцеходом, який планують запустити у 2022-му році. Ровер має цікаву конструкцію: при посадці апарат розмірами з м’ячик для бейсболу розділиться навпіл і використає половинки, що утворилися, як колеса. Його завдання просте – їздити поверхнею Місяця. Отримані в результаті дані будуть використані JAXA при розробці майбутніх роверів, одним з яких є великий герметичний апарат, над яким агенція працює разом з компанією Тойота (за посиланням можна знайти відео-концепт апарату – прим. ред.).

Японську кульку на Місяць доставить компанія ispace у складі своєї першої посадкової місії на наш супутник – Mission 1. Крім неї, серед корисного навантаження є ровер ОАЕ Рашид, а також декілька канадських наукових інструментів, про які – нижче.

Посадковий апарат Hakuto-R, що доставить корисний вантаж на Місяць у складі Mission 1. Credit: ispace

Канада

Також до Mission 1 доєдналися три канадські компанії: від них на Місяць полетять інструменти, що допоможуть Канаді у розробці власного ровера.

Компанія Mission Control Space Services надасть комп’ютер: він тестуватиме алгоритми штучного інтелекту, що використовуватимуться ровером Рашид; Canadensys Aerospace Corporation відправить камеру, що здатна робити 360-градусні знімки; а NGC Aerospace Ltd. протестує систему навігації, що буде фотографувати Місяць з орбіти та порівнювати з мапами для визначення точного місцезнаходження.

Всі ці ініціативи частково спонсоруються CSA – Канадською космічною агенцією, що попереднього року обговорювала плани відправити на Місяць свій невеликий ровер.

США

Тим часом, 26-го травня у Lockheed Martin заявили про співпрацю з General Motors для розробки роверу для програми Артеміда. За словами керівництва Lockheed, компанія сподівається використати у розробці технології, що застосовуються їх новим партнером у «земних» апаратах. У General Motors, в свою чергу, теж сповнені ентузіазму: «Для інженерів GM попрацювати над апаратом для Місяця – просто мрія» – заявив Джеф Райдер, віце-президент з розвитку дочірньої компанії GM, що займається державними замовленнями.

Єдине, чим поділилися Lockheed Martin. Credit: Lockheed Martin

На жаль, окрім концепт-артів двомісного місяцехода, інформації про майбутню розробку немає, адже компанії не діляться ані технічними, ані фінансовими деталями проєкту. Райдер стверджує: «[компанії] ще на дуже ранній стадії розробки». Одною з причин цього може бути те, що NASA все ще не сформувала вимог до майбутнього ровера.

Джерело: spacenews.

27

Це користувацький матеріал, який було написано учасником спільноти, що не входить до складу редакції чи адміністрації. Підтримуючи авторів оцінками, ви допомагаєте нашій спільноті розвиватися.

Увійдіть, щоб читати ще 131 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Сумний Джон Інспракер
Вечность назад

Забыли самый красивый ровер! и самый интересный, в моем понимании, поскольку работает на водороде, а не от солнечных батарей. https://www.toyota-europe.com/world-of-toyota/articles-news-events/2019/toyota-jaxa

Хороший Спок
Вечность назад

Когда на Луну будет летать Старшип, он за раз может пару десятков роверов доставить, так что имеет смысл разрабатывать.

Прекрасний Іншопланетянин
Вечность назад

Раз столько роверов собираются на Луну, надо Правила Лунного транспортного движения разработать на случай ДТП, кто кому и сколько должен возмещать

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.