ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Тригонометрія і Starship

Этот текст также доступен на русском языке

Я дивуюсь, чому SpaceX не пробує запрягти звичайну тригонометрію?

Всі ми бачили кадри з-під «спідниці» Старшіпа і знаємо, що кожен з трьох двигунів має вельми широкий діапазон кінематичної свободи. Тобто, може відхилятися від вертикальної осі в різні боки доволі сильно.

Проведемо уявний експеримент

Уявимо, що увесь політ пройшов нормально і наразі корабель планує на «пузі» і погойдує крильцями.

Настає час для перевороту на корму. Запускаються всі три двигуна, як це ми бачили в польоті SN10. І, так само як ми бачили, вони переводять корабель у вертикальне положення.

Далі SN10 гасив 2 двигуна з трьох і сідав лише на одному.

Але, можна і не гасити. А сідати на трьох двигунах. Якщо двигуни під час посадки відхилити від центральної осі… скажімо на 60 градусів. Вертикальна складова тяги кожного з них буде зменшена вдвічі. Адже cos 60° = 0,5.

А якщо кожен з двигунів працюватиме на низькому, але надійному дроселі (грубо кажучи, 50% від номінальної тяги), то сумарна вертикальна складова кожного двигуна буде 0,25 від номіналу.

Або, іншими словами, сумарна вертикальна складова усіх трьох двигунів складатиме 0,25*3=0,75.

75% від номіналу одного двигуна.

А отже, така схема «розчепірки» двигунів під час приземлення дозволить регулювати вектор тяги в значно ширших діапазонах, аніж це дозволяє один двигун. Тому що корабель зможе «гратися» як рівнем дроселювання кожного двигуна, так і його відхиленням від вертикальної осі — тим самим cosα.

На моє переконання, це дозволить здійснювати буквально прецизійні посадки з високим ступенем надійності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

17

Це користувацький матеріал, який було написано учасником спільноти, що не входить до складу редакції чи адміністрації. Підтримуючи авторів оцінками, ви допомагаєте нашій спільноті розвиватися.

Увійдіть, щоб читати ще 86 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Цікава Хелен Ріплі
Вечность назад

Може на це піде більше палива?

Осяйна Лілу
Вечность назад

Ідея цікава. А двигуни дійсно аж на 60 можуть відхилятися? При цьому не зачіпаючи реактивним струменем борти?

Відмінний Стармен
Вечность назад

Там декілька причин до рішення, яке є. 1. Дублювання, коли один з двигунів не запуститься, він далі просто не використовується. На останньому видно, що робили значно вищий запас по висоті. 2. Інертність дроселювання в порівнянні з відхилом сопла. Якщо припустити ще зовнішні фактори, такий як пориви вітру, то на дроселях можна і не встигнути відреагувати. Як казала одна менеджер,- release killer. 3. При відхиленні сопел автоматом накопичується помилка тяги, при тому, чим більше, тим більше. Та ще і у сумісному режимі 3х двигунів. 4. Додаткове навантаження на конструкцію, хоча там повинен бути достатній запас. 5. Хоч один двигун не запуститься,- все. Спейси вклалися дуже серйозно в симуляцію, такий варіант або пророблювали, або дуже багато недоліків в ньому.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.