ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Іржа проти космічної радіації

Этот текст также доступен на русском языке
1

Забудьте про блискучі зорельоти з фантастичних фільмів. Цілком можливо, космічні кораблі і станції майбутнього будуть робити іржавими. Адже, як з’ясовується, іржа – чудовий захист від космічної радіації.

Такого висновку дійшли вчені Університету штату Північна Кароліна (США) і компанії Lockheed Martin. В ході спільного дослідження вони з’ясували, що окислений метал, особливо оксид гадолінію (III), блокує більше випромінювання, ніж будь-який інший екрануючий матеріал.

Малюнок – jamesg, 2003

“Розрахунки проходження випромінювання показують, що використання порошкового оксиду металу забезпечує екранування, порівняне зі звичайним металевим екраном. При низьких енергіях порошок оксиду металу зменшує проникнення гамма-випромінювання в електроніку в 300 разів і скорочує шкоду від нейтронного випромінювання на 225%”, – говорить Майк ДеВанзо, провідний автор дослідження.

Іржу змішують з полімером, а потім перетворюють на тонку і гнучку екрануючу плівку, яку можна наносити на окремі електроприлади, корпуси космічних апаратів або навіть на костюми астронавтів. Важливою перевагою такого “іржавого” екранування є мала маса. При рівній масі новий захист виявляється на на 30% ефективнішим від того, що використовується сьогодні. Це значить, що масу і об’єм екранів можна знизити на 30%, але якість захисту при цьому не знизиться. Також оксидні частки набагато дешевші від чистого металу. Всі ці фактори дозволяють знизити вартість космічної електроніки і здешевити запуски за рахунок зниження маси апаратів.

На даний момент дослідники продовжують тестувати і допрацьовувати свою технологію. У найближчому майбутньому вони планують знайти галузевих партнерів, які допоможуть почати комерційне виробництво екрануючого матеріалу для космосу.

Джерело: https://igate.com.ua/news/24303-rzhavchina-otlichno-blokiruet-kosmicheskuyu-radiatsiyu

Дослідження: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0969806X19308539

Оригінал: https://news.ncsu.edu/2020/02/smaller-lighter-radiation-shielding/

Малюнок – jamesg, 2003

Переклад – Олекса Логойда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

25

Це користувацький матеріал, який було написано учасником спільноти, що не входить до складу редакції чи адміністрації. Підтримуючи авторів оцінками, ви допомагаєте нашій спільноті розвиватися.

Увійдіть, щоб читати ще 27 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Нервний Стармен
Вечность назад

Предположу, что это будут использовать для космических кораблей. которые не будут садится на планеты. Чисто в теории могут сделать отдельным слоем на определенном расстоянии от корпуса. То есть, межпланетные корабли будут очень объемными. Опять же, теории, что это будет единственный возможный вариант для долгих перелетов и без этого никуда. Цифры просто фантастичиские. Хм, ржавый Светлячок... авторы сами не знали, как они угадали с будущим ).

Сумний Спок
Вечность назад

Хм... Вислів іржавий корабель(корито) отримує зовсім інший зміст))

Кричущий Ерролович
Вечность назад

Терміново зупиніть Маска! Як ж він спої старшипи с нержавійки покриє іржою? :)

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.