ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Екологічні організації подали до суду на FAA через дозвіл на запуск Starship

Этот текст также доступен на русском языке
Перший тестовий політ надважкої ракети-носія Starship 20 квітня 2023 року. Джерело: SpaceX

Декілька екологічних груп подали позов проти Федерального управління цивільної авіації США (FAA) з метою відкликати ліцензію на запуски Starship з Бока-Чіка. Вони стверджують, що екологічна експертиза була проведена в неналежний спосіб  та порушила Закон про національну екологічну політику.

У позові стверджується, що FAA не змогло повністю оцінити вплив запусків на навколишнє середовище: як  приклад позивачі наводять запуск Starship/Super Heavy 20 квітня, коли сила тяги розірвала бетонну частину пускового майданчика, що утворило десятикілометровий шлейф пилу, а також спричинило пожежу навколо площею в 14 000 квадратних метрів. Повідомлень про те, що уламки ракети впали назад на майданчик, не було, хоча їх розкидало на більш ніж 1,5 мільйона квадратних метрів; доказів загибелі тварин чи птахів також не знайдено. Окрім цього, згадується тривале закриття шосе, яке вело не тільки до Бока-Чіка, але й до сусіднього громадського пляжу, що суперечить закону про вільний до нього доступ.

Відповідачами у справі вказані саме FAA та виконувач обов’язків адміністратора управління, проте не SpaceX безпосередньо. За словами Ілона Маска, який висловився в аудіочаті «Твіттера» 29 квітня, уламки та пиловий шлейф були непередбачуваними, адже попередні випробування показували лише незначні пошкодження стартового комплексу. Наразі компанія вживає відповідних заходів для запобігання подібному в майбутніх запусках; до них SpaceX може бути готова протягом кількох місяців та як тільки FAA затвердить ці плани – позивачі не оголошували про наміри домогтись судової заборони на нові польоти.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

10

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 19 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Корисний Пол Атрейдес
Вечность назад

Ну ничего нового - ̶и̶д̶и̶о̶т̶ы̶ экоактивисты опять бесятся.

Початкова Аліса Селезньова
Вечность назад

Ужжасный пожар на площади 120х120 метров! Причём скорее всего горела прошлогодняя трава сухостой, которую запрещают скосить те же "эколухи"

Цікавий Марк Уотні
Вечность назад

Движение экологов имеет своё воздействие. И очень эффективное. Однако же где есть движ и толпа, то можно поживиться разным стервятникам и прочим товарищам, которые решают свои вопросы. Главное чтобы эко-тема не имела приставку терроризм/шантаж/вымогательство/вранье. Понятное дело, что не в идеальном мире живём, поэтому могут быть перекосы. Сильным перекосом я бы назвал - отказ от атомной энергетики. При всех минусах - до конца века будет без вариантов перейти на ВИЭ. Но, есть мнения, что для этого есть пару триллионов причин нефтебизнеса, которым не сильно выгодно развитие почти дармовой энергии. Что стоит одной группе людей поддержать другую, которая считает, что кто-то не прав, но у них нет финансов, а у 1-х есть, более того - это может быть дешевле - заниматься саботажем работы, чем прямо конкурировать. Ничего нового, инструменты новые появляются. Чисто для примера, можно посмотреть направление движение экологов в ЕС и сравнить результаты их деятельности https://edgar.jrc.ec.europa.eu/images/booklet_2022_graph.png Да, другое поле приложения усилий, но вот так получается. Главный по выбросам Китай - ни во что не ставил экологию. Получил то, что получил. Сейчас активно пытается снижать темпы различных выбросов. Люди немного богаче стали и хотят жить дольше и в эко-чистых условиях. Шумовое загрязнение одно из них. Как тот же Старшип сделать тише - не имею представления. Посмотрим, что получится из этого. Но называть некрасивыми словами группу таких активистов я бы хотел. Но есть ли доля правды в их порывах - как знать. В целом, любую деятельность можно расценить как нанесение ущерба.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.