ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Марсохід NASA Curiosity отримав велике оновлення програмного забезпечення

Этот текст также доступен на русском языке
«Автопортрет» марсохода Curiosity, зроблений ним 11 жовтня 2019 року. Джерело: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Команда марсохода Curiosity надала апарату масштабне оновлення програми керування, куди внесла близько 180 змін. Найважливіші з них стосуються можливостей манерування, які дадуть змогу рухатися швидше та зменшать зношування коліс ровера. Для впровадження новинок команда призупиняла наукові операції та зйомки з 3 до 7 квітня.

Оновлення почали планувати з 2016 року – після перших масштабних робіт над програмним забезпеченням. Зараз марсохід може “думати” під час руху, що вже вміє його наступник Perseverance – з метою об’їзду каміння та піщаних пасток. На відміну від останнього, який постійно фотографує місцевість попереду та за допомогою спеціального комп’ютера обробляє зображення, Curiosity їздив сегментами, зупиняючись для опрацювання кожного наступного відрізку шляху. Нове ПЗ дозволить обробляти фото швидше та довше перебувати в русі.

Команда марсохода також розробила алгоритм для покращення зчеплення коліс, регулюючи швидкість апарата залежно від каміння, по якому він їде. Нові команди були впроваджені й для рульового керування, що потрібне під час руху дугою. Окрім того, тепер інженери зможуть ефективніше планувати виконання операцій за допомогою роботизованого маніпулятора марсохода.

Загалом оновлення спростить роботу “водіям” Curiosity, яким не потрібно буде реалізовувати складні плани з сотень команд, а також дозволить легше завантажувати патчі програмного забезпечення.

Ідея оновлення лякала – попри всі тести, ніколи не знаєш, що станеться, поки програмне забезпечення не буде встановлено. Проте ми відчуваємо полегшення, коли бачимо, що все працює так, як і очікувалось.

Джонатан Денісон, керівник групи інженерних операцій Curiosity

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

21

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 3 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.