ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Астрономи виявили дуже старі кулясті зоряні скупчення

Этот текст также доступен на русском языке
Дослідники вивчили галактику Бенгальський вогонь і з’ясували, що п’ять блискучих об’єктів навколо неї є кулястими скупченнями. Зображення: NASA | ESA | CSA | STScI | Mowla, Iyer та ін. 2022

Під час аналізу першого глибокого поля телескопа ім. Джеймса Вебба групі канадських вчених вдалося виявити найбільш далекі з виявлених за весь час кулястих скупчень. Це щільні групи мільйонів зірок, які можуть містити в собі ранні об’єкти Всесвіту. Результати роботи було опубліковано у виданні The Astrophysical Journal Letters.

“Вебб” був створений у тому числі для пошуку найперших об’єктів Всесвіту та походження хімічних елементів. Нове відкриття дозволяє в деталях поглянути на ранні фази зореутворення.

Ламія Маула, співавтор дослідження

В аналіз потрапили 12 таких компактних об’єктів і 5 з них виявилися найстарішими з усіх раніше відомих. Вчені зосередилися на вивченні галактики Бенгальський Вогонь, що отримала таку назву через велику кількість в ній скупчень у вигляді жовто-червоних точок, подібних до іскор. Вони можуть бути або об’єктами, що активно формують зірки, або старими кулястими скупченнями. Галактика спостерігалася за допомогою гравітаційного лінзування, яке не тільки у 100 разів збільшило отриману картину, а й надало три окремих зображення. Хоча свого часу телескоп “Габл” не давав таких детальних знімків, у новому дослідженні дані “Вебба” були об’єднані з архівами Hubble Scape. За словами співавтора роботи Картейка Айєра, спостереження проводилися в протяжному діапазоні довжин хвиль, а моделювання допомогло краще зрозуміти вік і кількість зірок у скупченнях.

Свіжі ідентифіковані скупчення сформувалися тоді, коли взагалі стало можливим народження зірок. Їх вік визначити нескладно через те, що галактика, яка спостерігається, знаходиться досить далеко від Чумацького Шляху: ми дивимося на Бенгальський Вогонь такий, яким він був 9 мільярдів років тому, коли самому Всесвіту було всього 4,5 мільярда років. Це все одно, що намагатися вгадати вік людини за зовнішністю: легко відрізнити п’ятирічну дитини від десятирічної, а ось 50-річного чоловіка від 55-річного – досить важко.

У Чумацькому Шляху розташовано близько 150 зоряних скупчень, але як і коли вони утворилися – визначити складно. За допомогою “Вебба” вперше була зроблена оцінка віку таких далеких кульових скупчень. Телескоп і надалі продовжуватиме спостерігати глибокі поля за допомогою масивних галактик та гравітаційного лінзування.

Джерело

13

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати коментарі, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.