ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Інженери врятували Voyager 1 від програмного збою

Этот текст также доступен на русском языке
Антена «Вояджера» з високим коефіцієнтом посилення, яку видно в центрі цієї ілюстрації, є одним із компонентів, яким керує система орієнтації та контролю положення.

На початку цього року система артикуляції та контролю положення (AACS) апарату «Вояджер-1», яка тримає антену зонда направленою на Землю, почала надсилати викривлену інформацію про статус та діяльність апарата, не дивлячись на те, що вона працювала без якихось збоїв. Інші системи зонду також виглядали справними, оскільки продовжували збирати та надсилати наукові дані.

Команді місії вдалось знайти джерело спотворених даних — ним виявився бортовий комп’ютер, який перестав працювати багато років тому, але через який почали надсилатися телеметричні дані.

За словами керівника місії Сюзанни Додд, коли команда запідозрила, в чому проблема, було прийняте рішення «з низьким ризиком» — наказати системі контролю орієнтації відновити надсилання даних на потрібний комп’ютер.

Інженерам ще невідомо, чому телеметричні дані почали йти іншим маршрутом, але потенційно система контролю орієнтації могла отримати неправильну команду від іншого бортового комп’ютера. Якщо це так, то це означатиме, що десь в апараті є ще невідома проблема. Команда місії продовжить пошук першопричини, але вважає, що довгостроковій роботі зонду «Вояджер 1» це не зашкодить.

Ми раді відновленню отримання правильних телеметричних даних. Далі ми плануємо повністю зчитати дані AACS та проаналізувати роботу системи. Це допоможе виявити першоджерело проблеми. Ми налаштовані оптимістично, але з обережністю, адже головне «розслідування» ще попереду.

Сюзанна Додд, керівник місії «Вояджер»

Апарати «Вояджер-1» та «Вояджер-2» досліджують Сонячну систему вже більше 45 років. Обидва апарати вже пройшли геліопаузу та вийшли в міжзоряний простір.

Джерело

29

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 1 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Марнотратний Спок
Вечность назад

На каком языке заголовок? По-моему, правильно не "от сбоя",а "после сбоя".

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.