ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Європа призупиняє співпрацю по проекту ExoMars з росією

Этот текст также доступен на русском языке
Марсохід Rosalind Franklin в уявленні художника. Зображення: ESA

Європейська космічна агенція у відповідь на вторгнення Росії в Україну офіційно призупинила плани з запуску своєї місії ExoMars на російській ракеті в вересні цього року.

Рада ЄКА, завершуючи своє останнє засідання 17 березня, одноголосно проголосувала за призупинення співробітництва з Росією в рамках місії ExoMars, пославшись на “теперішню неможливість продовження співробітництва з Роскосмосом”, говориться в заяву ЄКА.

“Ми глибоко засмучені через людські жертви та трагічні наслідки агресії в відношенні України — мовиться в заяві ЄКА. — Визнаючи їх (санкцій) вплив на наукове дослідження космосу, ЄКА в той же час повністю підтримує санкції, накладені на Росію державами-членами агентства”.

“Прийнято рішення, що цей запуск не може бути здійсненим за нинішніх обставин” – заявив генеральний директор ЄКА Йозеф Ашбахер на брифінгу 17 березня, пославшись на санкції, введені європейськими країнами по відношенню до Росії. “Це робить запуск у вересні неможливим як з політичних, так і з технічних причин”.

Дане рішення було майже неминучим після того, як 28 лютого ЄКА оголосило, що запуск в кінці вересня з космодрому Байконур в Казахстані “дуже малоймовірний” через санкції, накладені на Росію у відповідь на її вторгнення в Україну.

“Це велике розчарування для людей, що беруть участь в проекті – сказав Девід Паркер, керівник відділу досліджень людини та роботів в ЄКА, особливо відмітивши багато років, витрачених на сумісну плідну співпрацю. – Це було важке рішення для ради”.

За обставин, що склалися, реалізація проекту ExoMars вимагатиме як заміни ракети-носія “Протон”, так і вибір іншої посадкової платформи. Також, скоріше за все, заміни вимагатимуть російські прилади та радіоізотопні нагрівальні елементи, що входять до складу марсоходу.

Також рада доручила Ашбахеру вивчити альтернативи для запуску місії, яка доставить на Марс європейський марсохід Rosalind Franklin. “Що нам дійсно необхідно зробити, так це вивчити ці варіанти – сказав він. – Варіанти з точки зору Європи наодинці або Європи з іншими партнерами”.

Одним з варіантів, за словами Ашбахера, було би відновлення співпраці з NASA. Від самого початку ЄКА планувало співпрацю з NASA за програмою ExoMars, але десять років тому звернулося до Росії, коли НАСА відмовилося від участі в програмі. “Співпраця з NASA – це варіант, який ми розглядаємо – сказав ві. – NASA висловило дуже сильну готовність підтримати нас”.

За словами Паркера, якщо відносини з Роскосмосо будуть відновлені, запуск все-таки може відбутися 2024 року. “Більш радикальна реконфігурація місії потягне перенесення запуску на 2026 або 2028 роки”. “Реально це відбудеться не раніше 2026 року, і навіть це дуже складно” – сказав Ашбахер про перегляд дати запуску.

“Я дуже співчуваю тим людям, які десятиріччями працювали над цим проектом, – сказав Ашбахер. – Я можу зрозуміти розчарування людей з інженерної, наукової і громадської точок зору”.

“Але коли б не був здійснений запуск – додав він – наукові дослідження, що буде виконувати цей марсохід, все так же залишаться видатними та передовими”.

В заяві також говориться про рішення Росії від 26 лютого припинити запуски ракет “Союз” з Французької Гвіани і вивести звідти свій персонал у відповідь на європейські санкції. Це рішення переводить в “підвішений стан” п’ять європейських місій: два запуски навігаційних супутників Galileo, космічну обсерваторію Euclid та супутники дистанційного зондування Землі EarthCARE, а також французький розвідувальний супутник.

Крім того, ЄКА наголошує, що Ашбахер “ініціював оцінку альтернативних компаній, що надають пускові послуги, з метою їх долучення до запуску цих місій, яка буде включати огляд перших експлуатаційних польотів Ariane 6”. Перший запуск Ariane 6, запланований не раніше, ніж на другу половину цього року, наразі повинен нести кілька невеликих приватних та учбових космічних апаратів та інструментів, а також масо-габаритний макет корисного навантаження.

Джерело

37

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 18 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Веселий Вернер фон Браун
Вечность назад

Хай до Ілона напрошуються. Може до "вікна" він їм і викроїть якесь віконце у своїх графіках. Тільки спершу — переконлива покаянна за співпрацю з рашистами. А потім вже чєлобітну нести

Чарівний Фьодор Дмітрієвіч
Вечность назад

Заменять российские приборы на марсохода бред какой-то. А вот сотрудничество с NASA вполне вероятно, если у него хватит бюджета для этой миссии.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.