ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Астрономи виявили об’єкт, не схожий ні на що з баченого раніше

Этот текст также доступен на русском языке

Кілька місяців поспіль його спалахи періодично затьмарювали найяскравіші джерела радіохвиль у Галактиці – а потім він безслідно зник.

Незвичайний радіотранзієнт у поданні художника. Зображення: ICRAR

Радіотранзієнт – періодичне джерело радіовипромінювання – під назвою GLEAM-X J162759.5-523504 вперше було зареєстровано у 2018 році, і він відразу привернув увагу вчених. Річ у тому, що його спалахи спостерігалися кожні 18 хвилин і тривали близько хвилини – замало для наднової, але й забагато для пульсара. Сила цих спалахів була такою, що під час активности транзієнт затьмарював собою решту спостережуваних радіоджерел.

З метою дізнатися більше про цей об’єкт, астрономи звернулися до архіву, що містить 40 петабайтів даних спостережень розташованого в Австралії радіотелескопа Murchison Widefield Array (MWA), що є попередником найбільшого у світі радіотелескопа Square Kilometer Array, схваленого до будівництва ще пів року тому. Виявилося, що загадковий транзієнт було видно всього протягом трьох місяців у 2018 році, після чого він зник.

Аналіз випромінювання показав, що його джерело розташоване на відстані близько 4000 світлових років від нас. Більш того, висока поляризація хвиль свідчила про наявність у транзієнту сильного магнітного поля; вдалося також визначити, що діаметр об’єкта становить не більш ніж половину світлової секунди – набагато менше за діаметр Сонця.

На цьому зображенні білою відміткою показано положення GLEAM-X J162759.5-523504 всередині Чумацького Шляху згідно зі спостереженнями радіотелескопа MWA. Зображення: Dr. Natasha Hurley-Walker (ICRAR/Curtin) | GLEAM Team

На думку вчених, знахідка може бути білим карликом або нейтронною зіркою – серед іншого, це пояснило б таке потужне магнітне поле. Головна авторка дослідження, астроном Наташа Герлі-Уокер, стверджує, що теорією вже було передбачено існування подібних астрофізичних об’єктів – “магнетарів із наддовгим періодом”. Відкриття все одно стало несподіванкою, тому що вважалося, що вони будуть надто тьмяними для прямого спостереження.

Наразі Герлі-Уокер за допомогою MWA стежить за об’єктом, сподіваючись вловити момент, коли він знову проявить активність; крім того, вона планує очолити пошуки схожих магнетарів у архівних даних.

Деталі відкриття викладено у науковій роботі “A radio transient with unusually slow periodic emission”, опублікованій у журналі Nature.

Джерело

32

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 1 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Чудернацький Марк Уотні
Вечность назад

Щойно створений новий радіомаяк пропрацював лише три роки, а потім в нього впилялася тарілка. Ведеться слідство. Поки є лише одна версія, що пілот з'їв забагато спайсу і втратив зв'язок з реальністю. Винні будуть покарані. Радіомаяк відновленню не підлягає.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.