ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Марсохід Perseverance призупинив операції по збиранню грунту

Этот текст также доступен на русском языке

29 грудня 2021 року під час взяття чергової проби грунту марсохід Perseverance був змушений призупинити виконання операції через потрапляння сторонніх часток в механізми.

Забір грунту відбувався зі скелястого оголення “Іссоле” (Issole) і був шостим з серії взяття проб в рамках першого етапу програми по доставленню зразків марсіанського грунту на Землю. Вони повинні прибути на планету в ході фінального етапу місії Mars Sample Return орієнтовно в 2030 році.

Керн скелястої породи був успішно вирізаний долотом і підготовлений для поміщення в герметичну титанову капсулу. Однак в процесі переміщення зразка в карусельний механізм (пристрій, що призначений для заміни робочих інструментів та зберігання зразків) датчики маніпулятора зареєстрували непередбачуваний опір руху.

Уламки керну, що залишилися в механізмі після того, як бурове долото було вийняте з каруселі Perseverance. Зображення: NASA | JPL-Caltech | MSSS

Для виявлення причин несправності за допомогою однієї з камер марсоходу було зроблено фото проблемної області. На ньому чітко видно кілька дрібних камінців, які, найімовірніше, випали з пробовідбірника під час його переміщення.

Конструкція вузла дозволяє продовжити роботу навіть з механізмом, до якого попали сторонні предмети. Однак, враховуючи надто високу ціну помилки і очевидну неможливість ремонту будь-якого вузла марсоходу при виході його з ладу, інженери прийняли рішення про призупинення поточної операції по роботі з пробами грунту.

Зараз проводиться додатковий аналіз даних, отриманих від Perseverance, з метою вироблення рішення по очищенню карусельного механізму від уламків. Подібна процедура передбачена конструкцією механізму і буде виконана, як тільки інженери і вчені стануть повністю впевненими в своїх діях.

Джерело

34

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 2 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Якісний Армстронг Н.
Вечность назад

Механизм сбора грунта, засорился грунтом. Оригинально...

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.