ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Розгадана таємниця “іншопланетного” радіосигналу з Проксими Центавра

Этот текст также доступен на русском языке

Виявилося, що сигнал, виявлений у напрямку найближчої сусідки Сонячної системи, швидше за все, має земне походження. Результати аналізу сигнатури вчені представили у журналі Nature Astronomy.

Зоряний спалах на Проксимі Центавра у поданні художника. Подію було виявлено за допомогою дев’яти телескопів, включно з Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA). Потужні спалахи, подібні до цього, регулярно відбуваються на Проксимі Центавра. Джерело: S. Dagnello, NRAO/AUI/NSF

Вперше сигнал було зареєстровано у 2020 році в рамках Breakthrough Listen – ініціативи з пошуку інопланетних “техносигнатур”, тобто слідів технологічно розвинених цивілізацій. У проєкт залучено декілька з найбільших радіотелескопів світу, що ведуть спостереження за цілями в глибині нічного неба у пошуках позаземних радіосигналів.

Однією з цілей проєкту стала Проксима Центавра: зірку піддали “прослуховуванню” в частотах від 700 МГц до 4 ГГц з роздільною здатністю 3,81 Гц за допомогою радіотелескопа Обсерваторії Паркса, що в Австралії. Починаючи з 2016 року, астрономи засікли в її напрямку понад 4,1 мільйона частотних діапазонів, що мають ознаки потенційно цікавих радіосигнатур, проте після ретельного автоматичного відбору та подальшої копіткої ручної перевірки залишився лише один сигнал. Йому дали ім’я BLC1, і саме він донедавна був найімовірнішим претендентом на звання “першого контакту” з позаземною цивілізацією, поки його загадку не розгадала радіоастроном із Каліфорнійського університету в Берклі Софія Шейх.

Шейх виявила близько 60 сигналів, що схожі на BLC1, але не задовільняють одному із критеріїв перевірки – зокрема, ці сигнали не зникали, коли телескопи “відвертали” від джерела. Це змусило вчених підозрювати, що BLC1 також не є техносигнатурою.

Швидше за все, BLC1 – результат надзвичайно сильної локальної інтерференції. Його властивості різко відрізняються від інших проявів інтерференції, тому він схожий на справжню техносигнатуру.

Ендрю Семіон, науковий керівник проєкту Breakthrough Listen

Виявилося, що BLC1 і 60 подібних до нього сигналів рівномірно розподілені по представленому в даних частотному діапазону, а відстань між ними кратно частотам, які використовуються в багатьох електронних пристроях.

Було дуже важко визначити, що цей сигнал не походить із космосу. Він обійшов наші алгоритми з видалення радіоперешкод, і нам знадобилося кілька місяців, щоб зрозуміти, що він був згенерований людиною. BLC1 – найретельніше вивчений сигнал історії SETI.

София Шейх

Breakthrough Listen продовжує спостереження за Проксимою Центавра, а вивчення BLC1 дало вченим шанс удосконалити алгоритми відокремлення справжніх сигналів від шуму. До проєкту також планують залучити незавершені радіоінтерферометри MeerKAT (ПАР) і Very Large Array (США).

Джерело

Посилання на наукові дослідження:
20

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 2 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Фальшивий Пол Атрейдес
Вечность назад

Людішки заважають радіоастрономії, як старлінки оптичній.

Неймовірний Дейв Боумен
Вечность назад

Никогда такого не было, и вот опять! (с) )

Зворушливий Ерролович
Вечность назад

Хэх, а сначала заголовок и вправду чуток рассмешил, ведь уже я не впервые увидала за последнее время подобные статейки про "разоблачение сигналов техносигнатур" . Однако также это расстраивает , узнавая что никаких потенциальных признаков жизни за такими сигналами мы разыскать пока не можем(.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.