ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Firefly Aerospace готова приступити до створення місячного посадкового апарата

Этот текст также доступен на русском языке
1

Апарат, що отримав назву Blue Ghost (назва – відсилання до виду світлячків Phausis reticulata, що мешкає в США) вже готовий до будівництва й має вирушити до нашого супутника у 2023 році.

Місячний посадковий апарат Blue Ghost у поданні художника. Джерело: Firefly Aerospace

Сьогодні, 25 жовтня, Firefly оголосила про завершення етапу критичного аналізу проєкту розробки місячного посадкового апарата. Це означає, що компанія може приступити до виробництва і закупівлі компонентів для Blue Ghost і почати його збирання. На Місяць апарат розраховують відправити на ракеті Falcon 9; запуск запланований на осінь 2023-го.

Процес критичного аналізу тривав 8 місяців – на диво швидко для запуску чогось на поверхню Місяця.

Вільям Куґан, головний інженер Blue Ghost

Завдання Blue Ghost – опустити 10 експериментів на поверхню місячного Моря Криз. Ця місія, разом з п’ятьма іншими приватними проєктами з доставлення наукових експериментів на Місяць, фінансується NASA в межах програми Commercial Lunar Payload Services (CLPS) і обійшлася агенції в 93,3 мільйона доларів США. Якщо все піде за планом, то “Привид” стане четвертим або п’ятим американським комерційним апаратом на поверхні нашого супутника – після розробок Astrobotic і Intuitive Machines, запуск яких призначений на 2022 рік.

Апарат буде близько двох метрів заввишки й здатний взяти на борт до 155 кілограмів корисного вантажу. Крім цього, він буде обладнаний системою камер і зможе транслювати відео високої чіткості з поверхні Місяця.

Як каже виконавчий директор Firefly Том Маркусик, розробка Blue Ghost була непростим завданням через необхідність працювати зі сторонніми постачальниками, адже компанія звикла до високого ступеня вертикальної інтеграції у виробництві своїх ракет. Наприклад, виробництвом двигунів апарату займається українська компанія Flight Control.

Хоча початковою метою Firefly був запуск ракет, тепер компанія планує розширити спектр своїх послуг, як це зробила, наприклад, SpaceX. Для цього, окрім Blue Ghost і ракети середнього класу Beta, Firefly працює над апаратом SUV – третім ступенем своїх ракет, по суті – розгінним блоком, призначеним для виведення вантажу на навколоземну або навколомісячну орбіту.

У травні цього року компанія закрила інвестиційний раунд серії А на суму 75 мільйонів доларів і має намір залучити ще 100 мільйонів або більше до першого кварталу 2023-го, щоб профінансувати свою діяльність.

Джерело

34

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати коментарі, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Цікавий Іншопланетянин
Вечность назад

Побажаю Світлякам успіхів! Але навищо так розпилюваті зусілля? Одін блок виведення глибоко унифікований. Його і ловити у посадкову сітку.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.