ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Китай сподівається на ракету Long March 8, яка допоможе запустити свою відповідь Starlink

Этот текст также доступен на русском языке
2
Другий  Long March 8 злітає з Веньчаня об 11:06 ранку за місцевим часом 27 лютого 2022 року.  Авторство зображення: Ourspace/CNSA

Китай прагне значно розширити свої можливості запуску супутників шляхом масового виробництва ракети середнього класу , щоб допомогти побудувати мегасузір’я супутників зв’язку.

Китай розробляє свої плани з розгортання широкосмугового мегасузір’я на низькій навколоземній орбіті (LEO) із 13 000 супутників , яке іноді називають «Guowang» або національною мережею, щоб конкурувати зі Starlink та іншими західними компаніями. Збройні сили країни (Китая) заявили , що SpaceX планувала використовувати Starlink у військових цілях на хвилі спротиву України вторгненню Росії.

Очікується, що Китай запустить перші супутники для Guowang пізніше цього року , але наразі не вистачає можливостей для своєчасного створення всього угруповання.

Зараз Китай будує виробничі та випробувальні потужності, а також нові стартові майданчики на космодромі Веньчан(Wenchang), острів Хайнань (Hainan island), для забезпечення набагато більшої швидкісті запуску нових ракет.

«Long March 8» встановив національний рекорд із 22 супутників за один запуск у лютому 2022 року як комерційне випробування спільного використання (rideshare). Але він також підтвердив можливість його використання для запуску партій супутників.

«Простіше кажучи, ми розробили рішення «спільного використання» для запуску багатьох невеликих супутників під час однієї успішної місії запуску», — сказав Сяо Юнь, головний керівник ракетної програми Long March 8, CCTV перед запуском.

Тепер запуск можна розглядати як ранній крок у рамках узгоджених зусиль, спрямованих на запуск китайського проекту мегасузір’я.

Минулого тижня газета South China Morning Post повідомила про прогрес у виробничих та складальних потужностей поблизу Веньчану (Wenchang). В кінцевому підсумку це матиме річну вирбничу потужність в 50 ракет Long March 8.

Тим часом робота над новими майданчиками у Веньчані ((Wenchang)) триває, і очікується, що наступного року відбудуться перші запуски . Завод у Сіані (Xi’an) також нарощує виробництво гас-кисневих двигунів YF-100, які приводять у дію багато нових китайських ракет, у тому числі Long March 8. 

Про план розширення використання Long March 8 натякали давно. Пан Айхуа (Pan Aihua), головний інженер Китайського національного космічного управління (CNSA), заявив державним ЗМІ у 2022 році, що Китай «прискорює свій супутниковий проект, що означає різке збільшення кількості супутників, які будуть запущені в майбутньому, і модифікація ракети-носія Long March 8 матиме велике значення для підвищення ефективності запуску». 

Китайська академія технологій ракет-носіїв (CALT) також розглядає більшу версію Long March 8, яка називається 8G. Вона використовуватиме пару модернізованих двигунів Hydrolox на розширеному другому ступені, що дозволить збільшити вантажопідйомність до SSO (6400 кілограмів) і більший обтічник діаметром 5,2 метра для інкапсуляції більшої кількості супутників.

Дослідники також розглянули можливість запуску Long March 8 з морських пускових установок у Хайяні (Haiyang), на східному узбережжі Китаю, щоб зменшити затори на пускових майданчиках.

CASC, головний космічний підрядник країни, планував використовувати Long March 8 як тестовий стенд для повторного використання, але останнім часом таких планів не було помічено. Замість цього підхід може змінитися на масове виробництво недорогих одноразових середньої вантажопідйомності Long March 8.

Long March 5B модифікується для першого запуску кластера супутників на низьку навколоземну орбіту (LEO), після виконанання своєї основної ролі із запуску модулів для будівництва китайської космічної станції Tiangong. Long March 5B може доставити на LEO до 25 тонн, але масове виробництво ракети довжиною 53,7 метра та діаметром п’ять метрів є складним завданням. Long March 8 надає ще один шлях.

Передбачається, що дочірня компанія CASC, CAST і Microsat при Китайській академії наук, уклали контракт на виробництво супутників для Guowang. Тим часом очікується, що приватна фірма Galaxyspace запустить свої перші супутники з плоскими антенами та гнучкими сонячними батареями у другій половині року. 

Супутники, які можна буде складати так само, як супутники SpaceX Starlink, можуть бути частиною проекту Guowang.

Китайські комерційні пускові компанії також відзначили можливість отримання контрактів на запуск супутників для Guowang, вказуючи на те, що країна прагне використовувати свій комерційний сектор для виведення проекту на орбіту.

Державне підприємство, яке керує проектом Guowang, тим часом проходить перевірку вищого державного органу. Незрозуміло, у чому полягає ця перевірка, чи чимось її спровокували, чи процес є більш рутинною ідеологічною процедурою чи призводить до покарання.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

14

Це користувацький матеріал, який було написано учасником спільноти, що не входить до складу редакції чи адміністрації. Підтримуючи авторів оцінками, ви допомагаєте нашій спільноті розвиватися.

Увійдіть, щоб читати ще 127 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Прекрасний Дмітрій Олєговіч
Вечность назад

Той випадок, коли дуже хочеться повторити/відтворити/плагіатити. Але техуклад не дозволяє. Це мені нагадало історію з Буранами/Шаттлами

Злий HAL 9000
Вечность назад

Как бы у второй экономики пупок не развязался от всех этих многочисленных гонок. Бум будет громкий, почище чем от Совка.

Спокійний Сергій Корольов
Вечность назад

У Китая очень обширные планы: 1. Усовершенствование существующей ракеты 2. Создание массового производства ракет 3. Создание массового производства спутников 4. Создание морских платформ То есть весь спектр работ который позволит... вашу мать... мы за лесом не видим деревьев: Китай соревнуется не с США, Китай их уже обогнал. Он соревнуется со Спейсами. Вторая экономика мира против одной компании... Каков будет результат? Вот тут стоит сильно задуматься.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.