ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

В ispace назвали причини невдалої посадки HAKUTO-R на поверхню Місяця

Этот текст также доступен на русском языке
Місце падіння посадкового модуля HAKUTO-R M1 компанії ispace на поверхні Місяця. Зображення отримано за допомогою космічного апарата NASA Lunar Reconnaissance Orbiter. Джерело: NASA | SFC | Arizona State University

До аварії місячного посадкового апарата HAKUTO-R, що відбулася 25 квітня, призвела помилка у програмному забезпеченні. Як стверджують представники компанії ispace, під час посадки бортовий комп’ютер проігнорував дані лазерного далекоміра та «вважав», що апарат знаходиться на поверхні Місяця, коли він насправді був за 5 кілометрів від неї.

Початкові етапи процедури пройшли успішно. Проте щойно модуль дістався кратера Атлас, де він мав здійснити посадку, виміри висоти з лазерного далекоміра раптово підскочили на 3 кілометри. Ці значення не були хибними, але виявилися неочікуваними для бортового комп’ютера. Він зробив висновок, що далекомір вийшов з ладу, та перемкнувся на інерційну навігаційну систему, що досі показувала попередню висоту. Керуючись цими даними, апарат продовжував повільне зниження зі швидкістю 1 метр на секунду, поки не вичерпався запас пального, після чого перейшов у вільне падіння.

Представник ispace заявив, що однією з причин аварії була зміна запланованого місця посадки, яку було внесено досить пізно під час підготовки місії. Початковий план передбачав примісячення в Озері Сновидінь, де кратери майже відсутні. Схоже, що відповідні зміни в програмному забезпеченні апарата не встигли достатньо протестувати перед запуском.

Попри невдачу, інші системи HAKUTO-R відпрацювали чудово – апарат підтримував зв’язок до самого моменту зіткнення з поверхнею; за словами виконавчого директора ispace, вісім із десяти етапів місії пройшли успішно. У 2024 році ispace має намір запустити його наступника, HAKUTO-R M2, що наразі знаходиться в розробці.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

14

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 6 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.