ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Команда науковців готується до запуску радіотелескопа LuSEE Night на зворотний бік Місяця

Этот текст также доступен на русском языке
Погляд художника на радіотелескоп діаметром 1 кілометр на зворотному боці Місяця. Джерело: Vladimir Vustyansky

На сьогодні астрономи ще не мають повної карти радіовипромінювання нашого Всесвіту. Її отриманню перешкоджає сама Земля, яка є дуже шумною на радіочастотах, особливо нижче 20 мегагерц – іоносфера “тріщить” і затуляє випромінювання від інших джерел. Окрім того, ми самі глушимо їх, коли користуємося низькочастотними хвилями для зв’язку та радіолокації.

Найкращий спосіб зменшити вплив такого забруднення – віддалитися від нього. Для цього ідеально підходитиме зворотний бік Місяця, тоді як передній – блокуватиме радіохвилі з Землі. А слушним часом для спостережень буде місячна ніч, оскільки Сонце також є значним джерелом радіовипромінювання.

Наразі безпосереднє будівництво обсерваторій у таких місцях є складним завданням, тому науковці почали з простішого. LuSEE Night – невеликий радіотелескоп, який планують доставити на зворотний бік Місяця в однойменній місії вже у 2025 році. Він складається з двох шестиметрових антен та містить набір інструментів. Технологічно цей апарат багато в чому наслідує сонячний зонд Parker Solar Probe. У режимі спостережень він працюватиме, не створюючи радіоперешкод, після чого надсилатиме дані на орбітальний місячний апарат, який, зі свого боку, передаватиме їх на Землю.

Команда місії сподівається зафіксувати одні з перших радіовипромінювань Всесвіту на дуже низьких частотах. Зокрема, це хвилі від космічних променів, що обертаються навколо магнітних полів нашої галактики, а також від далеких яскравих об’єктів – наднових та білих карликів.

Джерело

23

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 3 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Веселий Дмітрій Олєговіч
Вечность назад

Как я понял это только первые шаги. До километровой тарелки ещё шагать и шагать. Следующий шаг это FARSIDE и спутник на орбите.

Прекрасний Ілон
Вечность назад

Дождались!

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.