ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Астрономи виявили надзвичайно рідкісну подвійну зоряну систему

Этот текст также доступен на русском языке
1
Етапи еволюції подвійної зоряної системи CPD-29 2176: від утворення двох масивних блакитних зірок (1) і перетворення їх на нейтронні (2-7) до їхнього злиття (8) та виникнення кілонової (9). Бачення художника. Зображення: CTIO | NOIRLab | NSF | AURA | P. Marenfeld

За допомогою телескопа SMARTS Міжамериканської обсерваторії Серро-Тололо в Чилі астрономам вдалося виявити подвійну зоряну систему надзвичайно рідкісного типу – можливо, одну з всього десяти у Чумацькому шляху.

Система CPD-29 2176 розташована за 11400 світлових років від нас, і в майбутньому вона може стати місцем народження кілонової, або злиття нейтронних зірок. Наразі тільки одна з двох зірок в системі є нейтронною – але вчені вважають, що перетворення другої є лише питанням часу.

Кілонові – надзвичайно рідкісне явище. Це не дивно, якщо згадати, що нейтронні зірки народжуються в результаті вибуху наднових: енергії від цих подій майже завжди вистачає, щоб «виштовхнути» другу зірку з бінарної системи. Винятком є так звані «виснажені» наднові, що утворюються з зірок, які ще до колапсу втрачають велику частину своєї атмосфери. Вони вибухають набагато слабше, не руйнуючи власної системи.

Саме така наднова колись перетворилася на одну з зірок в CPD-29 2176: «Ця нейтронна зірка мала сформуватися, не «викинувши» з системи свого компаньйона. Виснажена наднова – найкраще пояснення того, чому ці зірки обертаються так близько одна до одної», – пояснює Ноель Річардсон, головний автор дослідження.

Для виникнення кілонової друга зірка теж спочатку має стати виснаженою надновою. Побудовані вченими моделі свідчать, що саме це й відбудеться: згодом нейтронна зірка почне поглинати атмосферу своєї сусідки, позбавляючи її маси та послаблюючи майбутній вибух.

«Астрономи вже довго сперечалися про те, які саме умови призводять до кілонових. Наша робота вказує на один з можливих варіантів: дві нейтронні зірки у бінарній системі, одна з яких утворилася без звичного для нас вибуху», – каже Андре-Ніколя Шене, співавтор дослідження.

Кілонові – не просто космічна дивина: вони є джерелом більшости важких елементів у Всесвіті. Однак дослідити цю кілонову доведеться вже нашим далеким нащадкам: схоже, що до вибуху у CPD-29 2176 ще не менше мільйона років.

Научная работа:

Джерело

10

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 12 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Осяйна Хелен Ріплі
Вечность назад

Не менее интересный вариант с аккрецией вещества живой ещё звезды с последующим образованием чёрной дыры, узнаем верхний предел для нейтронной звезды.

Чарівний Джеф Бізнес
Вечность назад

При злитті двох нейтронних, хіба не схлопнеться сфера Шварцшильда?

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.