ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Астроном показав рух екзопланет за зібраними за 12 років даними

Этот текст также доступен на русском языке
1
Рух екзопланет у системі HR 8799. Відео: Jason Wang | Northwestern University

У листопаді 2008 року астрономи вперше змогли виявити екзопланети методом прямого спостереження. Їх знайшли біля зірки HR 8799 віком 30 мільйонів років, розташованої від нас на відстані 133 світлових років у сузір’ї Пегаса. Система одразу зацікавила астрофізика Джейсона Вана – подавши з колегами заявку в обсерваторію Кека, вони почали її щорічні спостереження.

Після семи років збору даних було створено перше таймлапс-відео руху екзопланет системи. Тепер же астрофізик оновив його і в 4,5 секундах показав весь 12-річний період спостережень.

Важко спостерігати планети з орбіти. Ми не побачимо руху Марса або Юпітера, оскільки ми з ними в одній системі. Астрономічні події відбуваються або занадто швидко, або занадто повільно порівняно з часом нашого життя. Це відео показує рух планет у більш звичних нам масштабах.

Джейсон Ван, астрофізик

Ван використовував технологію адаптивної оптики для корекції спотворень картинки, спричинених турбулентністю атмосфери Землі, а також коронографи, які дають змогу приглушити світло від материнської зірки. Завдяки спеціальній обробці відео вдалося згладити прогалини в даних, і рух екзопланет вийшов плавним, а не “стрибаючим”.

У результаті роботи вийшло відео з чотирма плаваючими точками – масивними газовими гігантами, які обертаються навколо HR 8799. Щоб зробити повний оберт, найближчій до зірки планеті потрібно близько 45, а найвіддаленішій – майже 500 років.

Тепер Ван із колегами вивчають світло від зірки та її планет, щоб зрозуміти їхній склад.

Джерело

24

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 1 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.