ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Космічний апарат JUICE готовий до запуску

Этот текст также доступен на русском языке
Космічний апарат JUICE на орбіті Ганімеда у поданні художника. Джерело: ESA/ATG Medialab

Апарат JUICE – Jupiter Icy Moons Explorer – Європейського космічного агентства вже готовий до квітневого запуску. Зараз майбутній штучний супутник завершує півторарічні перевірки та випробування у Франції разом зі своїм головним підрядником – компанією Airbus. Над підготовкою JUICE працювали майже 500 її співробітників та понад 80 компаній з усієї Європи.

Апарат вагою більше шести тонн буде прямувати до своєї мети за допомогою гравітації Венери та Землі. Залежно від точної дати запуску, JUICE може виконати перший в історії місячно-земний гравітаційний маневр. Це означає, що місія здійснить проліт повз Місяць і лише через день – повз Землю.  У липні 2031 року, після понад восьмирічної подорожі, апарат має досягнути орбіти Юпітера.

Метою місії будуть вивчення магнітних полів планети-гіганта та дослідження супутників – Каллісто, Європи та Ганімеда. ЄКА сподівається зазирнути під крижані покрови юпітеріанських місяців та дослідити їх на потенційну придатність до життя мікроорганізмів. У цьому йому допоможуть 10 інструментів, які несе на собі JUICE. До них належать камери, радар, що може сканувати поверхню супутників на глибину до 9 кілометрів, прибори для досліджень магнітосфери та фізичної структури супутників при близькому обльоті.

Це найбільша місія в далекий космос, яку ми коли-небудь запускали, і вона має здійснити не менше 35 прольотів навколо супутників найбільшої планети Сонячної системи.

Андреа Аккомаццо, директор з льотних операцій місії

У кінці грудня 2034 року, після трьох з половиною років прольотів повз Юпітер та супутники, апарат має вийти на орбіту Ганімеда, щоб детальніше його дослідити. Завершення місії заплановано на кінець 2035 року – коли в JUICE закінчиться паливо для підтримання орбіти, він має впасти на Ганімед.

Наразі, паралельно з завершеннями підготовки JUICE, команди управління в центрі польотів ЄКА в Німеччині проводять інтенсивні симуляції, щоби передбачити всі можливі проблеми, які можуть виникнути у суворому радіаційному та температурному середовищах.

Апарат уже чекає на перевезення до Куру у Французькій Гвіані. Airbus доставить його на пусковий майданчик на початку лютого. Ракетою-носієм слугуватиме Ariane 5 – це буде остання місія ЄКА на ній перед дебютом Ariane 6.

Джерела:
18

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 12 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Фальшивий Юрій Г.
Вечность назад

Не можу дочекатися, коли вже долетить, а він все ще не стартував

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.