ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Зонд-ударник DART успішно зіштовхнувся з астероїдом Діморф

Этот текст также доступен на русском языке
Астероїд Дідим та його супутник Діморф в уяві художника. Зображення: NASA/Johns Hopkins APL

Після 10-місячного польоту зонд-ударник NASA DART успішно зіштовхнувся із астероїдом Діморф, що 26 вересня у 19:14 за місцевим часом підтвердили у Лабораторії прикладної фізики імені Джона Гопкінса. DART – перша тестова місія NASA з демонстрації технологій захисту планет, а саме спроби зміни траєкторії потенційно небезпечного об’єкта.

Оскільки NASA вивчає космос і нашу рідну планету, ми також працюємо над захистом нашої домівки, і ця міжнародна співпраця перетворила фантастику на науковий факт, демонструючи можливість захисту Землі. DART є безпрецедентним успіхом і місією єдності з реальною користю для всього людства.

Білл Нельсон, адміністратор NASA

DART, зонд розміром з холодильник, був націлений на астероїд Діморф, невелике тіло діаметром лише 160 метрів. Він є супутником більшого астероїда Дідім, що має діаметр 780 метрів. Жоден з об’єктів системи не становить загрози для Землі. Успішність місії підтвердила, що NASA вдало може керувати космічним апаратом для навмисного зіткнення з небесним тілом, щоб відхилити його.

Планетарний захист — це глобальна річ, яка стосується кожного, хто живе на Землі і об’єднує всіх нас. Тепер ми знаємо, що можемо націлити космічний апарат з точністю, необхідною для того, щоб вразити навіть невелике тіло в космосі. Маленька зміна його швидкості – це все, що нам потрібно, щоб істотно змінити шлях, яким воно рухається.

Томас Цурбухен, заступник адміністратора Управління наукових місій NASA

Тепер, після удару, дослідницька група спостерігатиме за Діморфом наземними телескопами, щоби підтвердити зміну орбіти навколо Дідима. Початкові результати вчені нададуть орієнтовно через два тижні. Очікується, що орбіту буде скорочено приблизно на 1% або ж на 10 хвилин від початкових 11 годин 50 хвилин. Більш точне вимірювання є однією з головних цілей місії. Повні дослідження із використанням всіх можливих наземних засобів спостережень триватимуть близько півроку. Результати допоможуть перевірити та покращити наукові комп’ютерні моделі, які відіграють важливу роль для прогнозування ефективності цього методу.

Камера DRACO – основний інструмент зонду – разом зі складними системами навігації, контролю та наведення працювала в синергії з алгоритмами SMART Nav (Small-body Maneuvering Autonomous Real Time Navigation), що дозволило без участі людей розрізнити два близьких астероїда між собою і націлитись на менший. Зіткнення відбулось на швидкості 22530 кілометрів на годину, а за кілька секунд до нього DRACO передала зображення Діморфа крупним планом.

Фінальний погляд апарата DART на його ціль – Діморф. Зображення: NASA/Johns Hopkins APL

Успіх місії DART є значним доповненням до інструментарію планетарного захисту у разі потенційної загрози Землі. Це демонструє, що ми більше не безсилі перед таким космічним лихом. У поєднанні з розширеними можливостями прискореного пошуку небезпечних об’єктів послідовник DART – місія NEO — може забезпечити нам те, що врятує ситуацію.

Ліндлі Джонсон, офіцер планетарного захисту NASA

Майбутня місія Європейського космічного агентства Hera приблизно через чотири роки має на меті детальні дослідження подвійної системи Діморфа та Дідима. Вона приділить особливу увагу кратеру, який залишився в результаті зіткнення з DART, а також точному вимірюванню маси Діморфа.

29

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 15 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Чудернацька Гвін Шотвелл
Вечность назад

Діморф - найвіддаленіший об'єкт у Всесвіті який, наразі, засерло Людство :)

Злий Сергій Корольов
Вечность назад

А там же наче кубсат(и) скинули вбік перед зіткненням, аби дивитися на шоу збоку? Щось не чутно, чи спрацювало

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.