ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Апарат NASA InSight вперше зміг «почути» зіткнення метеороїдів з Марсом

Этот текст также доступен на русском языке
Ці кратери з’явилися внаслідок зіткнення метеороїду з Марсом 5 вересня 2021 року. Знімок зроблений орбітальним апаратом NASA Mars Reconnaissance Orbiter. Синім кольором позначений пошкоджений у ході зіткнення ґрунт.
Зображення: NASA | JPL-Caltech | University of Arizona

Посадковому апарату NASA InSight вдалося зафіксувати сейсмічні хвилі від 4 каменів із космосу, які впали на поверхню Марса у 2020 та 2021 роках. Це не лише перші метеороїдні удари, які вловив апарат, а й перший випадок виявлення сейсмічних та акустичних хвиль від зіткнення.

У новій роботі, опублікованій у виданні Nature Geoscience, детально описуються зіткнення, які InSight фіксував на відстані від 85 до 290 кілометрів від свого розташування.

Перший із чотирьох підтверджених ударів був найбільш вражаючим – метеороїд увійшов в атмосферу Марса 5 вересня 2021 року, розірвавшись мінімум на три уламки, кожен з яких залишив після себе кратер. Пізніше над ймовірним місцем падіння пролетів орбітальний апарат NASA Mars Reconnaissance Orbiter, щоб підтвердити місцезнаходження. Монохромна контекстна камера CTX виявила три затемнених плями на поверхні, після чого за допомогою камери HiRiSe вчені отримали кольоровий знімок кратерів крупним планом.

Вивчаючи більш ранні дані, дослідники дійшли висновку, що в минулому трапилося ще три подібні зіткнення – 27 травня 2020 року, а також 18 лютого та 31 серпня 2021 року. Усі вони викликали лише невеликі “марсотруси” з магнітудою трохи більше 2.

Зображення трьох інших кратерів, сейсмічні хвилі від створення яких зафіксував InSight. Знімки зроблені орбітальним апаратом NASA Mars Reconnaissance Orbiter.
Зображення: NASA | JPL-Caltech | University of Arizona

Дані InSight у поєднанні з орбітальними зображеннями можна використовувати для визначення траєкторії метеороїду та розміру його ударної хвилі при вході в атмосферу та падінні на поверхню, що створює звукові хвилі. Чим сильніший вибух, тим більше ці хвилі нахиляють землю, коли досягають InSight, сейсмометр якого досить чутливий для вимірювання нахилу поверхні від удару.

Вчені були спантеличені, чому їм не вдавалося фіксувати такі зіткнення метеороїдів з Марсом, адже планета знаходиться поряд з головним поясом астероїдів, а її атмосфера приблизно в 100 разів тонша за земну, через що метеороїди проходять крізь неї, не розпадаючись. Сейсмометр InSight зафіксував більше 1300 “марсотрусів”, але випадок 5 вересня 2021 є першим, коли саме удар був підтверджений як причина сейсмічних хвиль. Більшість “марсотрусів” була викликана розтріскуванням підземних порід від тепла та тиску.

Команда посадкового апарату припускає, що інші зіткнення могли бути заглушені шумом вітру чи сезонними змінами у атмосфері. Однак тепер, коли були знайдені характерні відмінні риси сейсмічних хвиль від ударів, вчені сподіваються знайти більше прихованої інформації в даних апарату за чотири роки його роботи. Вивчення того, як змінюються результуючі сейсмічні хвилі, коли вони проходять через матеріали поверхні, дає вченим можливість вивчати кору, мантію та ядро ​​Марсу. Крім того, такі зіткнення відіграють певну роль в уточненні часової шкали Марсу – підрахувавши ударні кратери, вчені можуть визначити вік поверхні планети. Калібруючи свої статистичні моделі на основі того, як часто спостерігаються зіткнення зараз, вчені можуть потім оцінити, скільки ще зіткнень сталося раніше в історії Сонячної системи.

InSight поки що продовжує досліджувати Марс. Накопичення пилу на його сонячних панелях знижує потужність апарату і врешті-решт призведе до відключення. На основі останніх вимірів потужності інженери припускають, що посадковий модуль відключиться в період з жовтня 2022 року по січень 2023 року.

Джерело

17

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 10 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Неймовірний Фьодор Дмітрієвіч
Вечность назад

> посадочный модуль отключится в период с октября 2022 года по январь 2023 года. Похоже, что прогноз для миссии улучшился, раньше предрекали середину лета - начало осени.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.