ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Зміщення орбіти Юпітера може покращити умови життя на Землі

Этот текст также доступен на русском языке
1
Складений знімок Юпітера, отриманий за допомогою космічного телескопа ім. Джеймса Вебба. Зображення:NASA | ESA | CSA; Обробка: Judy Schmidt

Змоделювавши альтернативні варіанти улаштування Сонячної системи, вчені з Каліфорнійського університету в Ріверсайді дійшли цікавого висновку: якби орбіта Юпітера була більш витягнутою, то це викликало б серйозні зміни в умовах життя на Землі, причому зміни на краще.

Якби положення Юпітера залишилося незмінним, але змінилася б форма його орбіти, це могло фактично поліпшити заселеність планети. Багато хто переконаний, що Земля є уособленням планети, яка є заселеною, і що будь-яка зміна орбіти такої масивної планети як Юпітер негативно позначиться на нашій планеті.

Пем Вервоорт, провідний автор дослідження

Нове дослідження показало, що якби орбіта Юпітера була витягнутою, то витягнулася б і орбіта Землі. Тоді апогей орбіти нашої планети був би ще далі, а перигей – ще ближче, ніж зараз. Вчені з’ясували, що завдяки цьому в деяких найхолодніших місцях планети стало б набагато тепліше – температура там увійшла б у діапазон від 0°C до 100°C, що сформувало б більшу різноманітність форм життя.

Автори дослідження вважають, що їхня робота допоможе астрономам визначати, які екзопланети можуть бути заселеними. Планети з круговою орбітою постійно знаходяться на одній відстані від своєї зірки, тоді як на витягнутій орбіті вона постійно змінюється, що впливає на кількість випромінювання, яку отримує планета. Це, у свою чергу, визначає клімат і пори року. На ці параметри впливатиме і нахил осі обертання планети. Хоча сучасні телескопи досить потужні, щоб визначити ексцентриситет орбіт екзопланет, вони не так добре пристосовані для вимірювання їхнього нахилу щодо материнської зірки.

Зараз же потенційна заселеність планети розраховується по тому, чи знаходиться вона в такій зоні своєї зірки, де температура дозволяє існувати рідкій воді на поверхні.

Перше, на що люди звертають увагу при пошуку екзопланет — це зона заселеності, діапазон відстаней між зіркою і планетою, в якому на поверхні останньої потенційно може бути рідка вода. Це дуже проста первинна метрика, але вона не враховує форму орбіти планети, нахил її осі чи сезонні зміни.

Стівен Кейн, астрофізик з Каліфорнійського університету у Ріверсайді

Вчені виявили, що якби Юпітер був набагато ближчим до Сонця, ніж зараз, то це могло б викликати сильний нахил осі Землі. Це призвело б до того, що наша планета отримувала б менше сонячного світла, що в свою чергу означає, що на великих площах поверхні нашої планети були б від’ємні температури.

Важливо зрозуміти, як Юпітер вплинув на клімат Землі з часом: як це змінило нас у минулому і як може вплинути на нас у майбутньому.

Джерело

15

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 14 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Заздрісний Дмітрій Олєговіч
Вечность назад

Тобто вхід в діапазон від 0°C до 100°C в найхолодніших місцях планети вважається позитивною зміною? А що білок коагулює при температурах вищих за 42°C дослідники в курсі, сподіваюсь? 

Цікавий Джон Інспракер
Вечность назад

Вибору не лишається. Треба штовхати

Початкова Гвін Шотвелл
Вечность назад

А що було б в найспекотніших місцях?

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.