ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Астрономи вперше побачили злиття нейтронних зірок у міліметровому діапазоні

Этот текст также доступен на русском языке
Короткий гамма-спалах у поданні художника. Зображення: ALMA (ESO | NAOJ | NRAO), M. Weiss (NRAO | AUI | NSF)

Комплекс радіотелескопів ALMA знов на передовій науки: завдяки йому вперше вдалося зареєструвати короткий гамма-спалах (ГС) у міліметровому діапазоні. Більш того, сплеск, якому дали назву GRB 211106A, виявився одним з найпотужніших з виявлених.

Короткі ГС утворюються при злитті нейтронних зірок у подвійній системі. При зіткненні світил формуються джети, що рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла; якщо один із джетів спрямований до Землі, ми можемо спостерігати короткочасний сплеск гамма-випромінювання.

Зазвичай ці сплески тривають не більше секунди. Дослідити їх вченим дозволяє так зване «післясвітіння» – світло, випромінюване в результаті зіткнення джета з міжзоряним газом. Проте навіть враховуючи це, наразі в радіодіапазоні вдалося засікти всього шість коротких ГС; у міліметровому донедавна не було виявлено жодного. Головна причина цього – колосальний розмір Всесвіту.

Короткі гамма-спалахи залишають за собою дуже яскраве післясвітіння. Однак через те, що ці вибухи відбуваються в далеких галактиках, їхнє світло може бути заслабким для наших інструментів. До ALMA, чутливости міліметрових телескопів не вистачало для виявлення післясвітіння.

Танмой Ласкар, головний автор праці

GRB 211106A – не виняток: його епіцентр знаходиться за 20 мільярдів світлових років від нас. Перші спостереження проводилися у рентгенівському діапазоні, проте на такій відстані визначити джерело спалаху вдалося лише за післясвітінням. Кожен новий діапазон допомагав астрономам дізнатися більше про подію, і ключовим у їхній роботі став міліметровий:

У даних телескопа «Габбл» ми побачили лише незмінне полотно галактик. Безпрецедентна чутливість ALMA дозволила нам з більшою точністю визначити джерело спалаху, і ним виявилася інша, віддаленіша галактика. Це означає, що GRB 211106A є ще потужнішим, ніж ми думали, що робить його одним із найяскравіших із виявлених на сьогодні коротких ГС.

Ще багато роботи потрібно, щоб розкрити таємницю GRB 211106A та інших коротких гамма-спалахів. У своєму дослідженні команда використовувала найпотужніші телескопи сучасности – ALMA, “Габбл”, “Чандра” та VLA. Початок експлуатації телескопа ім. Джеймса Вебба, а також ngVLA, що знаходиться на стадії проєктування, дозволять вивчати навіть найвіддаленіші гамма-спалахи з раніше недоступних перспектив:

За допомогою «Вебба» ми вже здатні легко визначити відстань до галактики-джерела за допомогою спектрального аналізу, а в майбутньому ми зможемо засікти післясвітіння навіть в інфрачервоному діапазоні та дослідити його хімічний склад. ngVLA, своєю чергою, дозволить нам побачити геометричну структуру цих явищ.

Джерело

12

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 21 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Коррозійний Марк Уотні
Вечность назад

Все эти цифры - 20 млрд св. лет, 8млрд световых лет и т.д. - это просто фантазии авторов таких статей. Потому что расстояния и время относительны и нет универсальной шкалы по которой можно их измерять. Если свет от дальней галактики сегодня достиг Земли за 8 миллиардов лет, а свет, излучённый от Земли сегодня, достигнет той же галактики(или того, что от неё останется) через 20 миллиардов лет, то любая оценка от 8 до 20 млрд. световых лет будет правильной. Всё зависит от системы отсчёта и времени наблюдателя, который измеряет расстояние. Другой вопрос, когда мы измеряем расстояния от события до Земли. Тут, на мой взгляд всё просто: если свет от события дошёл до Земли за 8 млрд лет, то расстояние от События до Земли 8 млрд световых лет и никак иначе. Все эти фантазии, где сейчас находится та галактика, в которой 8 млрд лет назад произошло событие - это гадание на кофейной гуще. Потому что на таких расстояниях нет никакого "сейчас" и возможно нет никакого "где".

Кохана Лілу
Вечность назад

RB 211106A – не исключение: его эпицентр находится в 20 миллиардах световых лет от нас При столкновении светил формируются джеты, двигающиеся с околосветовой скоростью; Галактика за 20 миллиардов лет, а Вселенной 13,8. да еще с не полной световой. Это как?

Заздрісний HAL 9000
Вечность назад

Здесь путаница в терминологии. "гамма-всплеск (ГВ) в миллиметровом диапазоне" -это оксюморон. На самом деле речь идет о т.н. multiwavelength astronomy, когда какое-то явление изучается во многих диапазонах.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.