ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Mars Reconnaissance Orbiter випустив детальну 5.6-гігапіксельну мапу Червоної Планети

Этот текст также доступен на русском языке
Мапа, отримана космічним апаратом NASA Mars Reconnaissance Orbiter із використанням спектрометра CRISM. Жовтий квадрат вказує на область Нілі Фоссе на Марсі. Фото: NASA/JPL-Caltech/JHU-APL

Вчені зможуть по-новому поглянути на Червону планету завдяки новій кольоровій мапі, яка була отримана за результатами найповнішого дослідження марсіанської поверхні. Мапа охоплює 86% планети та відображає розподіл десятків ключових мінералів на Марсі. Вивчаючи його, дослідники зможуть краще зрозуміти “водяне” минуле Марса, а також пріоритезувати регіони, які потребують більш глибокого вивчення.

Картографуванням займався орбітальний апарат NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) за допомогою свого інструменту CRISM (спектрометр видимого та ближнього інфрачервоного випромінювання). На основі даних інструменту, вченими була створена мапа мінералів з високою роздільною здатністю, яка відображає формування марсіанської кори і те, як і де вона була змінена водою. Це відіграло вирішальну роль у розумінні, як озера, струмки та ґрунтові води сформували планету мільярди років тому. Крім цього, мапи CRISM використовувалися для вибору місця для посадки інших космічних апаратів для вивчення Марса – наприклад, Perseverance, який досліджує дельту стародавньої річки поряд із кратером Єзеро.

Дослідження CRISM було однією з перлин місії MRO. Аналіз, який базується на цих картах, дасть нове уявлення про історію Марса на багато років уперед.

Річард Зурек, науковий співробітник місії

Шість зображень регіону Нілі Фоссе на Марсі, зроблених спектрометром CRISM. Фото: NASA/JPL-Caltech/JHU-APL

Перші частини мапи вже були опубліковані системою планетарних даних NASA. Вони містять 51000 зображень, кожне з яких являє собою смугу довжиною 540 кілометрів і шириною 10. Дані були зібрані, коли апарат дивився прямо вниз, для охоплення більшої частини планети, тому їх роздільна здатність нижче, ніж у карт CRISM, які були отримані на основі цільових спостережень.

Наступні дані порційно будуть публікуватися протягом півроку. Фінальна карта охоплюватиме лише видимі довжини хвиль і фокусуватиметься на залізовмісних матеріалах. Її просторова роздільна здатність буде вдвічі вищою, ніж на теперішніх картах.

Джерело

20

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 1 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.