ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Апарати «Вояджер» досі мають достатньо електроенергії для роботи

Этот текст также доступен на русском языке
1

Зонди Voyager-1 та Voyager-2 залишили Землю близько 45 років тому, й досі передають нам цінні наукові дані. В інтерв’ю виданню Astronomy.com прессекретарка місії Калла Кофілд пояснила, як спеціалістам NASA вдається підтримувати зв’язок з апаратами попри нестачу енергії.

Зонд Voyager-1 входить у міжзоряний простір. Джерело: NASA | JPL

Джерелами живлення для бортових наукових інструментів та систем зв’язку обох «Вояджерів» є три РТГ – радіоізотопні термоелектричні генератори. Енергію вони генерують з тепла, що утворюється в процесі розпаду ізотопів плутонію-238.

На старті місії кожен з генераторів забезпечував близько 157 ватів енергії, проте наразі їх потужність складає лише 60 відсотків від початкової. З метою знизити енергоспоживання у 2019 році NASA розробила план поступового відключення різних систем апаратів.

Після 45 років польоту дефіцит енергії сягає того рівня, коли команді доводиться відключати все, що можна, щоб зонди продовжували працювати та займатися наукою.

Перелік активних та відключених інструментів апаратів Voyager-1 та Voyager-2 станом на 4 липня 2022 року. Джерело: NASA | JPL

За останні 3 роки було позбавлено живлення п’ять наукових інструментів обох апаратів. На диво, всі вони досі працюють та збирають дані за наднизьких температур міжзоряного простору.

У серпні цього року керівництво місії узгодить подальші дії з подовження життя зондів. За словами Кофілд, завдяки винахідливості інженерів NASA «Вояджери» теоретично можуть пропрацювати до 2030-х років – на півсторіччя довше, аніж планували при запуску. Проте для цього рано чи пізно доведеться відключити ще більше інструментів.

Джерело

35

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 35 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Початковий Майор Том
Вечность назад

З цього факту випливає цікавий наслідок. Практично доведена можливість дуже довготривалого функціонування складної техніки. Причому терміни такої безаварійності дозволяють планувати навіть вилазку до АЦ. Трошки двигуни підкачати, хоча б до 5% С

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.