ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Астрономи виявили екзопланети з перпендикулярними орбітами

Этот текст также доступен на русском языке
1

Всі ми звикли, що орбіти планет знаходяться приблизно в одній площині з екватором їхньої батьківської зірки. Однак це не завжди так: яскравим прикладом цього є система HD 3167, дві з планет якої звертаються перпендикулярно як до площини обертання свого світила, так і до площини орбіти своєї планетарної сусідки.

У систему HD 3167 входить екзопланета, орбіта якої перпендикулярна як до площини обертання батьківської зірки, так і до орбіти планети-сусідки. На зображенні – її рух у поданні художника. Джерело: Brett Addison after ESO/L. Calçada

Система HD 3167 знаходиться на відстані 150 світлових років від нас і складається з трьох планет. Найближче до зірки знаходиться суперземля HD 3167b, приблизно в п’ять разів масивніша за нашу планету і з радіусом в 1,7 раза більшим. Її орбітальний період менший від однієї земної доби. Найвіддаленіша планета – HD 3167c, невеликий мінінептун з масою близько 10 земних; один її оберт навколо батьківської зірки триває близько 30 днів. Між цими двома світами з періодом близько 8,5 днів обертається ще один мінінептун: HD 3167d.

Щоб з’ясувати, в якій площині обертаються планети, команда вчених під керівництвом професора Женевського університету Вінсента Бур’є застосувала модифікацію транзитного методу: скориставшись тим, що світло, випромінюване тією половиною диска зірки, що внаслідок обертання рухається “до нас”, здаватиметься синішим, а тієї, що рухається “від нас” – червонішим, астрономи порівняли спектр випромінювання світила до і під час транзиту планети. Приховуючи собою частину “синьої” або “червоної” половини диска, планета змінює видимий спектр зірки та видає свою орбіту.

Раніше, у 2019 році, таким чином вдалося визначити, що середня планета, HD 3167c (а також, швидше за все, зовнішня HD 3167d) знаходиться на полярній орбіті свого світила. Тепер же, у статті, опублікованій у журналі Astronomy & Astrophysics, команда дійшла дивовижного висновку: орбіта HD 3167b, найближчого до зірки світу, практично перпендикулярна до орбіти HD 3167c.

Попри те, що це не є перша відома нам система, що орбіти її планет сильно відхилені від площини екватора зірки (наприклад, у системі Kepler-56 орбіти обох планет відхилені від екватора світила на 45°, а в K2-290A цей кут становить аж 124°), HD 3167 є загадкою для вчених через надзвичайно велику різницю між нахилом орбіт планет усередині такої невеликої системи. Команда вже назвала одну можливу причину такого феномену: наразі не виявлена масивна четверта планета, віддаленіша від зірки, ніж решта світів. Гравітація такого тіла могла б здалеку впливати на поведінку планет c і d; при цьому сильний зв’язок найближчої планети b із зіркою дозволив би їй зберегти свою початкову орбіту.

Бур’є та колеги вже зайняті докладнішим дослідженням системи. Наразі головною їхньою метою є точне вимірювання параметрів орбіт трьох відомих планет, а також пошук доказів існування четвертої – можливо, за допомогою прямого спостереження.

Дослідження на кшталт цього дедалі частіше наштовхують вчених на думку, що Сонячна система – скоріше виняток, ніж правило: схоже на те, що її формування було набагато менш хаотичним, ніж у багатьох інших зоряних систем. Робота Бур’є над HD 3167 може пролити трохи світла на те, що робить наш дім таким особливим.

Джерело

32

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 3 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Неймовірний Стармен
Вечность назад

Невеличке зауваження: "знаходиться в 150 світлових роках" - це росіянізм, українською правильніше буде "знаходиться за 150 світлових років".

Марнотратний Юрій Г.
Вечность назад

А на захват блуждающей планеты не кажется? Летит такая себе туристка, а на пути тарелка газопылевого пояса, из которого формируется местная планетарная система. Подумала, эх проскачу, да на толкнулась на камушек чуть поменьше, чем сама, потеряла скорость. Затем следует бомбардировка осколками, скорость гасится в газопылевом кольце, Проходят годы, мадам "раздобрела", вступила в тесную гравитационную связь с соседями, орбита округлилась. )))

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.