ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Китай планує місію з доставлення зразків марсіанського ґрунту на Землю

Этот текст также доступен на русском языке
1

Старт першої у своєму роді місії може відбутися вже у 2028 році.

Частина панорамної світлини, зробленої марсоходом “Чжужун”. У кадр потрапили антена та сонячні панелі апарату, а вдалині видно посадкову платформу. Джерело: CNSA/PEC

Виходячи з презентації, яку було проведено головним конструктором місії “Тяньвень-1” Чжаном Жунцяо 18 жовтня, виконати завдання збираються за допомогою двох запусків: носій “Чанчжен-3Б” доставить на орбіту Марса посадковий модуль та підіймальний апарат, а “Чанчжен-5” візьме на себе орбітальний апарат та капсулу для повернення зразків на Землю. Це помітно відрізняється від початкового плану, згідно з яким мав відбутися лише один запуск надважкого носія “Чанчжен-9”, що зараз знаходиться у розробці.

Якщо місія дійсно почнеться у 2028-му, то перші в історії зразки марсіанського ґрунту на Землі будуть доступні для вчених до 2030-го. Наукову цінність цього вантажу складно переоцінити: окрім справжнього скарбу з інформації про геологію Червоної планети, ґрунт може містити й сліди життя – біосигнатури й навіть скам’янілості давніх мікроорганізмів.

Звісно, “Тяньвень-2” (ймовірна назва проєкту) має конкурентів. У вересні марсохід Perseverance вже зібрав свої перші зразки ґрунту з поверхні Марсу, і їх планують відправити на Землю у межах спільної місії ЄКА та NASA під назвою Mars Sample Return. Запуск першого з двох необхідних апаратів відбудеться у 2026 році; зразки розраховують доставити на Землю до 2031-го.

Однією з ключових відмінностей китайської місії від європейсько-американської є відсутність ровера. Замість цього КНР спирається на випробувані раніше технології: запущений у липні 2020 марсохід “Чжужун” відпрацював безпечну посадку на поверхню Марса, а “Чан’е-5”, що відправилася на Місяць у листопаді того ж року, довела можливість повернення зразків (тоді – місячного) ґрунту.

У Китайському національному космічному управлінні визнають, що майбутня місія набагато складніша за попередні: так, на пресконференції, проведеній після посадки “Чжужуна”, Чжан Жунцяо зазначив, що лише для допрацювання основних технологій необхідно ще два-три роки.

Незабаром у КНР буде ще один шанс випробувати свої сили: запланована на 2024 рік місія “Чжен Хе” збере зразки матеріалу навколоземного астероїда Камоалева й доставить їх на Землю, після чого вирушить до комети 311P/PANSTARRS.

Джерело

36

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 29 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Сумний Ерролович
Вечность назад

Я думал Персевиренс уже имеет на борту лабораторию для изучения марсианского грунта и нахождения в нем биологических сигнатур... А тут оказывается нужно городить дорогущие миссии на сверхтяжах чтобы привезти пару камней красного цвета в земную лабораторию.

Відмінний Томаш Пескєк
Вечность назад

Эту машину не остановить.

Прекрасний Пітер Снепбек
Вечность назад

Похоже, у китайцев завелся свой Рогозин. Уж слишком идея похожа - стать первым, опередив американцев, а там хоть трава не расти

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.