ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Доступ до космосу – це доступ до інновацій: Павло Поцелуєв

Этот текст также доступен на русском языке
2

Розмова про світову космічну галузь, про роль України та про перспективи — в ефірі незалежної української мережевої радіостанції Bloger.FM.

Доступ до космосу – це доступ до інновацій: Павло Поцелуєв
Доступ до космосу – це доступ до інновацій: Павло Поцелуєв

Чи означає щось вдалий запуск SpaceX для України?

Важко сказати, бо Україна зараз не заподіяна ніяк у пусках саме пілотованих ракет. Ми досі далеко від цього, але, загалом, комерціалізація і те, що можна відправляти людей навіть на комерційних кораблях…
Мабуть, це і для України має своє значення і для всього світу, тому що от NASA разом із SpaceX довели, що це працює і що компанії, які хочуть і мають здібності та можливості до цього долучитися, вони можуть спробувати теж. Україна не залишається поза такими шансами.

В якому стані зараз українська космічна інфраструктура та як її можна охарактеризувати?

В поганому стані, якщо чесно. Я навіть не взявся би казати, що із цим можна зробити, тому що я не є таким менеджером, але я, на жаль, бачу, що найближчим часом ми з такої космічної ями не зможемо вибратись.

Що пішло не так і в який момент це відбулось?

Я вважаю, що це пішло не так ще за часів президентства Леоніда Кучми, коли було управління «сильною рукою», коли все було на контролі, по суті, однієї людини. Воно за тих часів ще якось працювало, але коли ця людина пішла з посади наступники не змогли підхопити і продовжити авторитарний стиль управління космічною галуззю. Однак, насправді, ще за часів Леоніда Даниловича все почало розсипатись потроху. Хоча, в нас є і контракти деякі, і можливості працювати та, на жаль, саме проблеми із управлінням в першу чергу.

Чи потрібні світу нові космічні гравці? Наскільки я розумію в нас є три основних: Росія, Європейських Союз та Америка. Чи потрібні їм ще конкуренти та взагалі, не забагато буде тих, хто працює окремо?

Конкуренція – це завжди добре. Однак, окрім тих, кого ви назвали ще є, наприклад, Індія, яка досить активно запускає космічні апарати і готує свою власну пілотовану програму. Є Китай, який у минулому році був навіть більш активний за американців у кількості запусків, і вони теж готують свою власну програму. Є можливості запускати місії у Японії. Тому, коло країн, які мають власний доступ до космосу і здатні щось запускати – воно трохи ширше, ніж просто основні гравці. І, насправді, нічого поганого у цьому ніхто не вбачає. Тому, я думаю, якби Україна доєдналася до цього космічного клубу повноцінно, то це було б усім на руку.

А от чи не могли б ви простою мовою пояснити навіщо взагалі приєднуватись. Бо, якщо чесно, наприклад у мене досить віддалене розуміння цих процесів. Я розумію, що запуски супутників від певних країн допомагають покращити інфраструктуру відповідної країни на Землі, а от чи є під цим якась більш глобальна мета?

Звісно, держава, що може запустити власний, навіть я не буду зараз казати про конкретну ракету зі свого космодрому, в якої є здатність хоча б замовляти супутники, тобто щоб їх запустив хтось, доставив на орбіту, а доступ був у замовника – має доступ до якихось розвід. даних, свіжих та своїх, їм не потрібно прохати союзників про такі дані. Це також якісний зв’язок. Можна запустити свій телекомунікаційний супутник і віщати для українців українською мовою, правда, це якщо б був оператор, який би цим займався. Я вважаю, що якщо з’явиться такий оператор, то і супутники з’являться за ними. Ще дуже важливо спостерігати за агрокультурою. Спостереження за полями з космосу – це зараз дуже стрімко розвинутий напрямок. Для України це теж було б корисно і важливо, тому що я знаю, що деякі українські фермери навіть беруть в оренду час супутників для того щоб передивлятись космічні знімки власних полів. От якби був власний супутник – це було більш зручніше. Взагалі, доступ до космосу – це доступ до інновацій, передових технологій. Це завжди добре і в це треба вкладатись, бо це наше майбутнє.

Запуск космічного корабля від SpaceX, на скільки я розумію, прецедент комерційного польоту до космосу. Чи можемо ми тепер сказати, що тільки такі надалі будуть запуски, чи повністю держава модель все ще дієздатна?

Я б не сказав, що комерційна модель повністю перемогла, і навіть до цього вона ще не дуже близька. Вона про себе дуже гучно заявила, але навіть голова NASA заявив: «Ми лише знаходимося в процесі переходу до такої моделі». Спочатку були просто вантажні кораблі, що доставляли вантажі на МКС. Потім почали доставляти людей. Далі буде будівництво Навколомісячної станції, і висадка людей на поверхню Місяця теж має здійснитися на посадковому модулі, який мають створити приватні компанії. Це все ще попереду. Ми пройшли два важливих етапи як людство в цілому. Однак, це все у США відбувається і буде залежати від того, як піде далі розвиток саме пілотованої космонавтики приватної, як розвиватиметься космічний туризм, наприклад. Подивимося. Якщо просто подумати, що от у Сполучених Штатах співробітництво із приватними компаніями виявляється набагато вигіднішим за державну монополію, то я думаю, що і у всьому світі прийдуть до такого висновку, але для цього потрібен час. Тут можна однозначно сказати, що приватні американські компанії, поки, на такому рівні, вони є лише тільки американськими, перемагають державні компанії або цілі держави в плані того наскільки вони технологічні та інноваційні.

В тендері від США на цей запуск, на скільки мені відомо, брали участь ще й Boeing разом із SpaceX. Полетів же тільки SpaceX. Що не так із Boeing сталося, що вони програли цей тендер?

Не зовсім правильно. І Boeing, і SpaceX — обидва виграли тендер. Америка одразу після того як перестали літати спейс-шатли вирішила перестрахуватись та замовила собі два кораблі, що літали б паралельно. Тому і Boeing, їх корабель називається Starliner, і SpaceX, мають літати паралельно. Однак, у Boeing, не дивлячись на те, що вони отримали набагато більше коштів від держави, не дивлячись на те, що NASA, якщо зараз переглянути в ретроспективі, підігравало Boeing в якихось моментах, але все одно SpaceX полетіли першими. Тут проблема в тому, що Boeing дуже давно сидить на державних замовленнях, в тому числі космічних. Вони є частиною компанії UnitedLaunchAlliance, яка запускає американські ракети. Ті самі, наприклад, Atlas-5. Boeing дуже давно в цій темі крутився і, мабуть, розслабилися вони дуже сильно. В них був тест власного космічного корабля, він злітав, але там було понад 60 помилок помічено. Тому Boeing, тепер уже за власні кошти, робитиме ще один запуск й тому, якщо люди наприкінці наступного року полетять на МКС на їхньому кораблі – це буде чудово.

Як ви вважаєте, чи збере ось цей запуск Boeing ту ж саму кількість глядачів, яку зібрав Ілон Маск із своєю компанією, чи це магія та харизма Ілона Маска: збирати людей та популяризувати наукові теми для широких мас?

Тут я із вами погоджусь, але, напевно, не лише харизма Ілона Маска, а взагалі історія SpaceX, того як компанія до цього ставиться. Тут навіть не робилось ніяких акцентів на Ілоні Маску, бо він зараз займається іншим проектом здебільшого, в рамках SpaceX, але кораблем Starship. Чесно, я думаю, навіть якби Boeing запускали першими людей, тобто, якби SpaceX летіли пізніше на CrewDragon, то було б менше глядачів і менше уваги прикуто до польоту Boeing. А так вони полетять наступного року, ще подивимось як будуть розвиватись інші справи Boeing, у них були проблеми із літаками. Тобто, у них взагалі зараз репутація не дуже. Однак, я ось сподіваюсь, що за цей рік вони виправлять помилки, візьмуться за голови, виправляться загалом і для них цей запуск буде новим диханням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

24

Це користувацький матеріал, який було написано учасником спільноти, що не входить до складу редакції чи адміністрації. Підтримуючи авторів оцінками, ви допомагаєте нашій спільноті розвиватися.

Увійдіть, щоб читати ще 66 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Чудернацька Аліса Селезньова
Вечность назад

Хех, проблема космоса в Украине не в космосе, а в целом, в бизнес среде. К нам мало кто хочет идти и вкладывать деньги. Очень ненадёжно. Пока это не поменяется, то никакого космоса. Южмаш пролетел же с контрактом на движки для Фаерфлай, это были реальные деньги. Кто знает подробности, чего директора сняли в тот же день, когда огласили, что подписали, а потом оказалось, что не правильно подписали и в итоге - нет никаких контрактов.

Коханий Армстронг Н.
Вечность назад

Кто-нибудь тут знаком с Зеленским? Может намекнуть ему про важность космической отрасли для патриотического воспитания? Ну и для обороноспособности страны, конечно.

Початковий Фьодор Дмітрієвіч
Вечность назад

Гарно speaking на мовi. Поважаюб друже.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.