ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Космічна візія Мюнхенського Безпекового Форуму 2020

Этот текст также доступен на русском языке

Фрагмент із доповіді Munich Security Report 2020

Космічні дослідження завжди перепліталися з геополітикою та військовими інтересами. Військова космічна активність справді призвела до появи багатьох революційних цивільних застосувань. Наприклад, Система глобального позиціонування США (GPS) стала основою для багатомільярдних цивільних галузей. Сьогодні понад 2000 супутників, що експлуатуються приблизно в 75 країнах, обертаються довкола нашої планети і забезпечують важливі аспекти сучасного життя — спілкування, навігацію, науку — незалежно від національних кордонів.

Швидке скорочення витрат на виробництво та запуск знизили поріг входу для початку космічної діяльності. В результаті кількість активних супутників з 2015 року зросла більш ніж на дві третини, переважно завдяки сузір’ям приватних міні-супутників. За останні десять років приватні інвестиції зросли з незначної частки до 15 відсотків усіх космічних витрат. Ця «демократизація» стала можливою, оскільки космос уже давно розглядається як глобальне надбання — область, на яку покладаються всі держави, і яка потребує співпраці для безпечного використання.

Очікувана динаміка запуску супутників
Очікувана динаміка запуску супутників

Однак, оскільки численні нові державні та недержавні гравці отримують доступ до космічної арени, зростає стурбованість безпекою космічних активів, особливо військових. Космічні держави на зразок США стверджують, що «космос більше не є святилищем. Зараз це домен воєнних дій». США, які інвестують у військові космічні потуги втричі більше, ніж уся решта світу разом, покладаються на свій великий масив супутників, на їхню здатність «проектувати силу».

Стратегічні супутники попередження також є життєво важливими для ядерного стримування і стабільності. І не лише для Сполучених Штатів. Однак усі ці системи є вразливими: Китай, Росія та останнім часом Індія, успішно випробовували протисупутникові ракети (ASAT) — але зброя ASAT також може мати реалізацію у вигляді лазерів, засобів електронної боротьби або кіберінструментів.

Зі свого боку, НАТО оголосила космос «оперативним напрямком», а Сполучені Штати та Франція оприлюднили плани спеціальних «космічних сил».

Долі військових космічних потуг
Долі військових космічних потуг

Але демонстративна підготовка до «стрілячок» у космосі може спричинити лихо, замість гарантувати стримування: у 2007 році один лише китайський тест ASAT збільшив кількість орбітального сміття майже на 25 відсотків. У той час як космічні агенції відслідковують понад 20’000 об’єктів, класифікованих як сміття, за їхніми оцінками, близько 900’000 об’єктів можуть спричинити летальне зіткнення із супутниками. Навіть коротка сутичка ASAT може, таким чином, спричинити катастрофічні наслідки для всього орбітального ландшафту.

Небезпека орбітального сміття
Небезпека орбітального сміття

Ефективний контроль над озброєнням та космічний «кодекс поведінки» можуть попередити деякі із цих ризиків, але нові міжнародні договори вже давно не укладалися. Дії США, Росії та Китаю протягом багатьох років суперечать основам домовленостей про контроль над космічною зброєю.

Більш обмежені заходи — наприклад, заборона руйнівних тестів ASAT або консенсус щодо ненападу на стратегічні системи попередження — можуть стати відправною точкою.

Зі все більш переповненою орбітою та загрозою спіральної гонитви за першість, плутана безліч інститутів та ініціатив, спрямованих на полегшення використання космосу, стає все більш застарілою. Потрібно терміново повернутися до співпраці, щоб зберегти космос у дусі Договору про космос 1967 року як «провінцію для всього людства».

Першоджерело у форматі PDF тут

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

17

Це користувацький матеріал, який було написано учасником спільноти, що не входить до складу редакції чи адміністрації. Підтримуючи авторів оцінками, ви допомагаєте нашій спільноті розвиватися.

Увійдіть, щоб читати ще 5 коментарів, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Злий Джеф Бізнес
Вечность назад

Власне, цю публікацію я вчинив з підступною метою. Трохи розбавити нестримний романтизм ентузіастів космічної теми і нагадати про підводну частину космічного айсбергу. Маємо ані на мить не забувати про неї. Бо вона багато в чому є потужним рушієм процесів. І вона ж містить в собі загрози і обмеження, що накладаються на всі сторони космічної експансії людства

Хороша Гвін Шотвелл
Вечность назад

Дякую! Та за першоджерело в пдф окремо! Бо часто люди пишуть - як свої роздуми, а звідки вони це дізналися???

Сумний Пол Атрейдес
Вечность назад

дякую

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.