ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Рекордний травень 2023-го року для SpaceX

Этот текст также доступен на русском языке

У травні 2023-го року компанія SpaceX поновила декілька швидкісних показників у своїй діяльності.

Частота пусків з майданчиків

CCSFS SLC-40 – 19-го травня компанія оновила мінімальний час запуску з цього майданчику. Це було між місією Starlink G 06-03 v2.0 mini (22 sats) та Starlink G 05-09 v1.5 (56 sats). Інтервал склав приблизно 5,05 днів (121 годину 16 хвилин). Чому приблизно, тому що секунди не враховуються. Тому погрішність в районі 2-х хвилин (це стосується всіх показників в цьому дописі). Попередній рекордний час був 5,15 днів, тобто швидше на 2 год 22 хв.

VSFB SLC-4E – наступного дня, 20-го травня, уже в Каліфорнії Спейси оновили рекорд оберту майданчика і досить суттєво. Було 11,67 днів, а стало – 9,71 (233 год 7 хв). Так швидко провели роботу між місіями Iridium NEXT-09| OneWeb F15 (16x) та Starlink G 02-09 v1.5 (51 sats). З Каліфорнії компанія сильно підвищила інтенсивність запусків.

У цілому інтенсивність пусків дуже висока, в минулому році – кожні 6,1 днів, то в цьому – 4,1 (для розрахунку я беру інтервали між пусками також з переходом у новий рік, тобто 1-й пуск в році також рахую, багато хто цього не робить). Якщо казати про найзавантаженіший стартовий майданчик, то таким є CCSFS SLC-40 – 19 у цьому році, коли інші 2 – 16 разом. Якщо казати про інтервали між пусками, то за весь час діяльності компанії лідирує зі значним відривом CCSFS SLC-40 (від 5,05 до 8,35 днів) – 21 перших місць, лише на 22-му – час для майданчика KSC LC-39A – 215 год і 5 хв (8,96 днів).

Час польоту Дракона до МКС

Найвищу сходинку швидкості польоту Дракона до МКС тримає і далі Freedom – 15 год 35 хв, це було під час місії Аксіом-2 (які до речі сьогодні її закінчили, приводнившись о 6 ранку за київським часом). Під час трансляції події стикування Дракону до МКС, представники компанії повідомили, що вони оновили швидкісний рекорд на 9 хвилин. Час дуже умовний для широкого загалу, лише компанія може знати точний час до секунди. Тому в середньому у мене 15 год 35 хв. Попередній час був під час пуску місії SpaceX Crew-04, шлях склав 15 год 45 хв.

Кількість пусків за календарний місяць

Майже годину назад компанія виконала 9-й запуск за календарний місяць. У минулому році, у грудні, компанія досягла 7 пусків, але вже у цьому повторила у січні, а у березні було вже 8. Треба також уточнити, що 9 пусків – якщо час у форматі UTC+0, бо 1-й пуск цього місяця відбувся вночі 30-го квітня за місцевим. Тому виникає певний казус у американців, котрі кажуть про 8 пусків, а інші на схід від них – 9. Загалом – це 37-й пуск компанії за 5 місяців, враховуючи пуск Starship (не всі рахують цей запуск). При поточному темпі пусків Спейси виходять на 89 за рік. Як правило вони в 2-й половині року пришвидшуються. До того ж літом буде менше запусків для клієнтів, а уже на літо люди нарахували 20 запусків в рамках Starlink. Не впевнений, що зможуть у цьому році провести більше запусків. 39А має певні обмеження, бо довго готують пуски ФХ та Дракони, на інше не вистачає часу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

13

Це користувацький матеріал, який було написано учасником спільноти, що не входить до складу редакції чи адміністрації. Підтримуючи авторів оцінками, ви допомагаєте нашій спільноті розвиватися.

Увійдіть, щоб читати ще 23 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.