ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

SLS повертають до цеху вертикального складання NASA через шторм

Этот текст также доступен на русском языке
NASA підготувало транспортер для перевезення ракети SLS в очікуванні сильного шторму. Джерело: NASA/Joel Kowsky

NASA вирішило повернути SLS зі стартового комплексу 39В до цеху вертикального складання в якості запобіжного заходу через наближення урагану. Таке рішення було прийнято 26 вересня після кількох днів обговорень керівниками місії, воно потенційно відкладає запуск ракети аж до листопаду.

У короткій заяві NASA йдеться, що рішення про скасування було ухвалено «на основі останніх прогнозів погоди, пов’язаних з ураганом Ян і після того, як додаткові дані, зібрані протягом ночі, не показали поліпшення очікуваних умов для району Космічного центру імені Кеннеді». Відмічається, що це захистить ракету і дозволить співробітникам самостійно підготуватися до шторму.

Повернення SLS до цеху має початися 26 вересня о 23 годині за місцевим часом і закінчитися вранці до початку шторму.

Агентство кілька разів переносило можливі дати запуску ракети і повернення її до цеху складання. На брифінгу 23 вересня представники чітко зазначили, що їхній головний план полягає в тому, щоби залишити SLS на майданчику і скористатись можливістю для запуску 27 вересня або ж 2 жовтня. Тоді ураган ще був безіменним штормом і прогнози показували, що максимальна швидкість вітру не перевищить 137 кілометрів на годину. Однак працівники агентства паралельно працювали і над другорядним планом, готуючись не лише до запуску. Наприклад, переміщували гусеничний транспортер на стартовий майданчик на вихідних, щоб, якщо повернення до цеху знадобиться, бути готовими.

24 вересня NASA оголосило, що не буде пробувати запустити SLS 27 числа, однак рішення про повернення до цеху було відкладене спочатку до 25 вересня, а потім до 26, оскільки шторм рухався на північ повільніше, ніж прогнозувалося раніше. Такий розклад виключає можливість запуску ракети в поточний період, який закінчується 4 жовтня. Наступне вікно триватиме з 17 по 31 жовтня з виключеннями 24-26 та 28 жовтня через інші обмеження місії.

NASA поки що не називало можливих дат запуску. Вони будуть залежати від кількості часу, який ракета проведе в цеху, де спеціалісти, ймовірно, виконуватимуть технічні роботи, як-от заміна батарей в системі переривання польоту. Після повернення SLS на стартовий майданчик її політ буде можливий не раніше ніж через півтора тижні.

Якщо ж запуск не відбудеться і в жовтні, наступна така можливість буде в період з 12 по 27 листопада.

Джерело

15

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати коментарі, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Злий Томаш Пескєк
Вечность назад

Контент видалено за запитом автора

Якісний Іншопланетянин
Вечность назад

який зручний шторм а потім скажуть відсиріло

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.