ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Електра стала першим астероїдом, у якого виявили три супутники

Этот текст также доступен на русском языке

Пояс астероїдів, що простягається між орбітами Марса та Юпітеру, привертає увагу вчених з моменту його відкриття як цілісного скупчення в середині 19-го століття. Раніше вважалося, що це утворення є уламками древньої планети, що була зруйнована з якихось невідомих причин. Потім стало зрозуміло, що пояс астероїдів – це “будівельний матеріал”, який через сильний вплив гравітації Юпітера так і не зміг зібратися в ще одну планету Сонячної системи. Він складається з великої кількості об’єктів розміром від кількох метрів до майже тисячі кілометрів, а його сукупна маса, за найновішими оцінками, становить близько 4% маси Місяця. В будь-якому разі, пояс астероїдів, який іноді ще називають “головним поясом”, є дуже цікавим об’єктом для вивчення.

Один з найцікавіших представників головного поясу, астероїд Електра, був відкритий астрономом Крістіаном Петерсом в 1873 році. Електра – кам’яна брила приблизно 260 км в перерізі, за хімічним складом подібна до Церери – найбільшого з відомих об’єктів поясу. Електра, як і Церера, відноситься до досить малопоширеного спектрального класу G, що характеризується дуже малим альбедо.

На відміну від інших астероїдів, Електра має власні супутники. Перший з них був відкритий в 2003 році та отримав позначення S/2003 (130) 1. Поперечник цього тіла оцінюється в 6 км, радіус орбіти становить 1318 км, а період обертання – трохи більше п’яти земних діб. В 2014 році було виявлено другий супутник Електри –  S/2014 (130) 1. За оцінками, його розміри становлять близько 2 км, радіус орбіти – близько 500 км, а період обертання – приблизно 30 годин.

Система астероїда (130) Електра. Зображення:  ESO | Berdeu et al., Yang et al.

І от зовсім недавно у Електри відкрили третій супутник. Ентоні Бердо, Мод Ланглуа та Фредерік Ваш’є з, відповідно, Національного інституту астрономічних досліджень Таїланду, Університету Ліона та Університету Сорбонни після аналізу архівних даних Дуже Великого Телескопу в Чилі змогли ідентифікувати й описати параметри нового супутника.

Він отримав поначення S/2014 (130) 2 та має переріз всього 1,6 км. Це тіло обертається навколо Електри по орбіті з радіусом близько 350 км, а його блиск майже в 15000 раз менший, ніж у “головного” астероїда.

Відкриття стало можливим завдяки унікальним параметрам приймача SPHERE з адаптивною оптикою, яка коригує вплив нестабільності земної атмосфери на результати спостережень. Крім того, при обробці отриманих результатів були використані алгоритми, що усувають шуми та фонові засвічування від яскравих джерел, що знаходяться поряд. Таким чином, Електра стала першою відомою системою з чотирьох гравітаційно зв’язаних астероїдів, що обертаються навколо спільного центру мас. Характеристики орбіт системи та її походження вченим ще належить вияснити.

26

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 3 коментаря, брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Сумний Wall-E
Вечность назад

Осталось найти на них маленького принца.

Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.