ПопулярнеРедакціяСвіже
КращеОбговорюване

Надмасивні чорні діри створили незвичайну картину у віддаленому скупченні галактик

Этот текст также доступен на русском языке

Вчені з NASA виявили у центрі скупчення RBS 797 чотири гігантські порожнини. Їхнім джерелом може бути унікальна подвійна система надмасивних чорних дір.

Зліва – знімок скупчення галактик RBS 797 в оптичному діапазоні, праворуч – у рентгенівському. Порожнини видно лише на другій світлині у вигляді чорних областей: дві великі ліворуч і праворуч від центру та дві менш помітні зверху та знизу. Зображення: оптичне – NASA | STScl | M. Calzadilla; рентген – NASA | CXC | Univ. of Bologna | F. Ubertosi;

Скупчення галактик – астрономічні об’єкти неймовірних розмірів, що складаються з трильйонів зірок, темної матерії та газу, нагрітого до надвисоких температур. Цей газ становить набагато більшу частку маси скупчення, ніж самі галактики, а також його добре видно в рентгенівському діапазоні, що дозволяє нам виявляти аномалії в його структурі за допомогою інструментів на кшталт космічної обсерваторії «Чандра».

Саме так у центрі скупчення RBS 797, що знаходиться за 3,9 мільярда світлових років від нас, астрономи помітили чотири “порожнини”, в яких гарячий газ відсутній. Відкриття було описано у статті, опублікованій у виданні The Astrophysical Journal Letters.

Самі по собі такі області порожнечі – не нове явище: вважається, що їхня поява обумовлена викидами плазми від надмасивних чорних дір. Потужні джети виштовхують весь газ зі свого шляху, утворюючи дві порожнини, розташовані по протилежні боки від джерела. Від подібних випадків нове спостереження відокремлює наявність двох пар порожнин, розташованих майже перпендикулярно одна до одної – подібний феномен явно потребує складнішого пояснення.

Вчені висувають дві основні версії. Згідно з першою, у центрі скупчення розташовані дві чорні діри, що практично одночасно викинули перпендикулярно спрямовані джети – саме до цього варіанта походження порожнин схиляються автори роботи; його також підкріплюють спостереження європейської мережі інтерферометрів EVN, які свідчать про наявність двох точкових джерел радіовипромінювання, розташованих лише у 250 світлових роках одне від одного.

Швидше за все, пара чорних дірок призвела до появи двох пар порожнин. Хоча ми й припускали, що надмасивні чорні діри можуть формувати бінарні системи, одночасна активність обох дуже малоймовірна.

Міріам Джітті, співавторка роботи

Інша ж версія говорить, що порожнечі RBS 797 були результатом викиду матерії від однієї чорної діри, релятивістські струмені якої змінили напрямок. Якщо це справді так, то потрібно з’ясувати, яким чином це сталося настільки швидко: згідно з даними спостереження, різниця у віці між парами порожнин становить менш як 10 мільйонів років.

Джерело

17

Друзі, цей матеріал було написано редакцією Альфа Центавра.


Ми завжди спиралися насамперед на власну аудиторію. Якщо вам подобається те, що ми робимо, якщо ви поділяєте наші цінності та готові підтримати наш проєкт матеріально на будь-яку суму, ми будемо неймовірно раді такій підтримці. Всі способи відправити нам донат можна знайти на цій сторінці, проте найзручнішими для нас і вас є сервіси Patreon, Buy Me a Coffee та пожертва в системі PayPal.


Сайт Alpha Centauri завжди залишиться куточком комфорту для любителів космосу. Наші та ваші зусилля дозволять нам усім стати ближчими до зірок.

Павло Поцелуєв, керівник АЦ.


Увійдіть, щоб читати ще 1 коментар , брати участь в обговореннях та не бачити рекламу.
Показать скрытые комментарии

Загружаем комментарии...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Отправить Отмена
[X]
Зареєструйтесь на сайті щоб не бачити рекламу, створювати та відслідковувати теми, зберігати статті в особисті закладки і брати участь в обговореннях
Якщо не виходить увійти тут, спробуйте за посиланням.